Откриха обезглавени от маите аристократи 12.09 | 20:30

Учени намериха разчленени останки на 24 души във водохранилище

От Антония Михайлова

Останки на 24 обезглавени пленници откриха археолози в града на маите Уксул. Сред тях имало и аристократи. Както отбелязват учените, това е първата подобна находка, свидетелстваща за жестокостта на индианците, пише Daily Mail.

Скелетите на 24 души, убити през VII век, са открити от археолозите на университета в Бон. Те били в гроб, разположен на мястото на древно водохранилище. Благодарение на това, че са били покрити с глина, костите са се съхранили толкова добре, че учените успели да установят възрастта и пола на 15 от загиналите. Сред тях се оказали 13 мъже и две жени на възраст от 18 до 42 години.

Анализът на зъбите и костите показал, че някои от откритите хора приживе страдали от недохранване и били загубили няколко зъба поради кариеси. Другите имали в зъбите си вложки от нефрит, което свидетелства за високия им социален статус.

Изследването показало също, че смъртта на всички е била насилствена. "Намирах цели крака и кости, намирах и отрязани глави, ръце и крака", заяви авторът на откритието Николас Зийфилд. Според него някои от откритите пленници били убити с тъп предмет, други – обезглавени или с разбити глави.

Изследователите засега не знаят дали става дума за пленници от друг град на маите, или за жители на Уксул, принесени в жертва на боговете. Едновременно с това те отбелязват, че подобна находка е голяма рядкост. "Много рядко се открива такова погребение на места, където са живели маите. Друго подобно доказателство за разчленение на жертви на индианците е открито в Канкун в Гватемала", отбелязва Зийфилд.

Напомняме, че преди учените изясниха, че цивилизацията на маите, която изчезнала внезапно в средата на Х век, може да е била погубена от суша. Изследването е въз основа на измененията в обема на валежите и нивото на изпарения между 800 и 950 г., когато е започнал упадъкът на цивилизацията на маите, живеещи на полуостров Юкатан. Станало ясно, че дори малко намаляване на количеството на дъждовете е било достатъчно, за да остави индианците без прясна вода.

Пикът на засушаването, както изчислили учените, е бил в периода между 830 и 928 г. До това може да е довело отслабването на летните тропически циклони. Както отбелязват учените, територията на съвременно Мексико, на която са живели маите, и днес силно зависи от тропическите циклони и урагани, които я защитават от "обезживявяне".

В условия, когато засушаването се е повтаряло често, обичайните устои на живота на маите са започнали да се рушат. Поради недостиг на прясна вода индианците са се оказали без реколта и са напуснали градовете, превърнали се за тях в смъртоносен капан.

Водещи

Най-четени