Откриха орхидея, която цъфти през нощта 22.11 | 16:40

Това е първият вид орхидея, която не отваря цвета си през деня

От Елена Кирилова

Ботаници откриха първата в света орхидея, която цъфти през нощта, съобщава в. Telegraph. Изследователите твърдят, че растението, наречено Bulbophyllum nocturnum, е първата нощна орхидея в света, тъй като нейният цвят се отваря след залез слънце и се свива отново преди изгрев.

Цветята, които се отварят само през нощта, са относително малко като видове. Сред тях е и нощният жасмин, както и кактус, наречен Кралицата на нощта.

Експертите твърдят, че въпреки че има 25 000 вида документирани орхидеи, никой не е знаел, че има и нощна, което прави откритието "забележително".

Много орхидеи се опрашват именно от нощни пеперуди, но голяма част остават отворени през деня, въпреки че опрашването им става главно след залез слънце. Новият вид е бил открит на остров Нова Британия, разположен до североизточното крайбрежие на Папуа-Нова Гвинея и цветът му живее само една нощ.

Откривател на цветето е холандският специалист по орхидеите Ед де Вогел, на когото било позволено да събира орхидеи в зона за сеч. Мъжът взел няколко вида орхидеи, които да отглежда в Лайден, Холандия, но когато пъпките на цвета станали достатъчно големи, за да се отворят, той ги открил изсъхнали. 

В опит да открие точно какво се случва с орхидеята, докторът взел една от орхидеите в дома си за една нощ. Точно в 22 ч. той видял как цветето се отваря. След още наблюдения той установил, че и другите цветни пъпки се отварят по това време на денонощието и се затварят само няколко часа преди изгрев слънце.

Водещи

Най-четени