Откриха писмо, писано от Бетовен 11.01 | 16:19

В него композиторът се оплаква от тежкия си живот

От Елена Кирилова

Институтът Брамс, намиращ се в северногерманския град Любек, получи под формата на дарение писмо, написано на ръка от немския композитор Лудвиг ван Бетовен, съобщава Reuters.

Писмото предизвика истинско вълнение сред любителите на музикалния гений, но за съжаление в него композиторът се оплаква от болести и липсата на пари.

Текстът се побира на шест страници и завършва с подписа на Бетовен. То е написано по повод опита му да продаде известната "Тържествена меса", която завършва в далечната 1823 г. В него той моли за помощ арфиста и композитор Франц Антон Стокхаузен в намирането на купувач на произведението.

Но това, което шокира читателите, са ярките детайли около условията, в които живее Бетовен – сериозните финансови проблеми, заболяването на очите и опитът му да открие зъболекар, почитател на музиката, твърди Стефан Уеймар, музикален изследовател от института.

Писмото е написано с черно мастило, с неподреден почерк с десен наклон. Ясно личат местата, на които композиторът е правил поправки и е редактирал.

Хартията, на която е написан текстът, вече е пожълтяла и трябва да се съхранява при специални условия, като се докосва само с ръкавици.

Днес писмото има изключителна историческа стойност, а цената му достига над 100 000 евро. Емоционалното послание е написано само четири години преди Бетовен да си отиде през 1827 г.

Водещи

Най-четени