Откриха причини за намаляването на произвеждания от пчелите мед 08.01 | 18:30
"Не е ясно как климатичните промени ще продължат да влияят на производството на мед, но нашите констатации могат да помогнат за предвиждането на тези промени"
Добивът на мед в САЩ намалява от 90-те години на миналия век, като производители и учени не са сигурни на какво се дължи това, но ново проучване на изследователи от Пенсилванския университет разкрива причини, свързани със загадката около ограничените количества от продукта, съобщи електронното издание Юрикалърт.
Използвайки данни от пет десетилетия от територията на САЩ, експертите анализират потенциални фактори и механизми, които биха могли да повлияят на броя на цветята, виреещи в различните региони - и съответно на количеството мед, произвеждано от медоносните пчели.
Изследването, публикувано в изданието Environmental Research, показва, че промените в количествата на добивите от мед с течение на времето са свързани с употребата на хербициди и земеползването. Годишните метеорологични аномалии също са допринасят за промените в добивите мед.
Като цяло изследователите установяват, че климатичните условия и продуктивност на почвата - способността й да поддържа културите на базата на нейните физични, химични и биологични свойства - са едни от най-важните фактори за оценка на добивите от мед. В топлите и в хладните региони добивът на мед е по-висок, като почвите са с благоприятни характеристики.
Габриела Куинлан, водещ автор на изследването, казва, че се е вдъхновила за проучването, след като на срещи и конференции на пчелари многократно чува един и същ коментар: "Просто не можеш да правиш мед, както преди”.
Според нея климатът все повече започва да влияе на медодобива след 1992 г.
"Не е ясно как климатичните промени ще продължат да влияят на производството на мед, но нашите констатации могат да помогнат за предвиждането на тези промени", казва тя.
Според изследователите един от най-големите стресови фактори за опрашването е липсата на цветя, които да осигуряват достатъчно прашец и нектар. "Много фактори влияят върху производството на мед, но основният е наличието на цветя", казва Куинлан. "Медоносните пчели са наистина добри търсачи, които събират нектар от различни цъфтящи растения и го превръщат в мед”.
За изследователката едно от най-вълнуващите открития е важността на продуктивността на почвата, която според нея е недостатъчно проучен фактор. Установените норми за използване на хербициди също са важни за прогнозиране на добивите на мед, вероятно защото премахването на цъфтящите плевели може да намали хранителните източници, достъпни за пчелите, отбелязват експертите.
Водещи
-
Карадимов: Присъединяването на България към ОИСР е ключов национален приоритет
Генералният секретар Матиас Корман потвърди, че се очаква членството на страната да е факт...
19.11 | 19:30
-
Симона Радева видяла катастрофата и спряла да помогне
Това заяви майка й пред съда, а полицаят, с когото Симона живее на семейни начала, отказа да...
19.11 | 19:15
-
Радев за Украйна: Всяка ескалация в момента е опасна игра с огъня
Изборът на Тръмп дава надежда за край на войната
19.11 | 19:00
-
Наказанието: Димо Алексиев ще чисто боклуци по пътищата?
Така актьорът може да избегне ареста
19.11 | 18:45
Най-четени
-
Общо длъжниците в България, срещу които се водят изпълнителни дела, са малко над 1 млн. души
4000 души до 20-годишна възраст са задлъжнели със заеми и бързи потребителски кредити....
19.11 | 11:15
-
Временни мъгли в низините и котловините
19.11 | 08:01
-
Пропускането на закуската е вредно за здравето
Тя разкри какви са опасните последици от навика да не се яде сутрин
19.11 | 11:45
-
Пенсиите за следващата година ще продължат да се изплащат с ковид добавка
Бюджетът за следващата година не предвижда увеличение на осигурителните вноски, премахване на...
19.11 | 08:30