Откриха причини за намаляването на произвеждания от пчелите мед 08.01 | 18:30
"Не е ясно как климатичните промени ще продължат да влияят на производството на мед, но нашите констатации могат да помогнат за предвиждането на тези промени"

Добивът на мед в САЩ намалява от 90-те години на миналия век, като производители и учени не са сигурни на какво се дължи това, но ново проучване на изследователи от Пенсилванския университет разкрива причини, свързани със загадката около ограничените количества от продукта, съобщи електронното издание Юрикалърт.
Използвайки данни от пет десетилетия от територията на САЩ, експертите анализират потенциални фактори и механизми, които биха могли да повлияят на броя на цветята, виреещи в различните региони - и съответно на количеството мед, произвеждано от медоносните пчели.
Изследването, публикувано в изданието Environmental Research, показва, че промените в количествата на добивите от мед с течение на времето са свързани с употребата на хербициди и земеползването. Годишните метеорологични аномалии също са допринасят за промените в добивите мед.
Като цяло изследователите установяват, че климатичните условия и продуктивност на почвата - способността й да поддържа културите на базата на нейните физични, химични и биологични свойства - са едни от най-важните фактори за оценка на добивите от мед. В топлите и в хладните региони добивът на мед е по-висок, като почвите са с благоприятни характеристики.
Габриела Куинлан, водещ автор на изследването, казва, че се е вдъхновила за проучването, след като на срещи и конференции на пчелари многократно чува един и същ коментар: "Просто не можеш да правиш мед, както преди”.
Според нея климатът все повече започва да влияе на медодобива след 1992 г.
"Не е ясно как климатичните промени ще продължат да влияят на производството на мед, но нашите констатации могат да помогнат за предвиждането на тези промени", казва тя.
Според изследователите един от най-големите стресови фактори за опрашването е липсата на цветя, които да осигуряват достатъчно прашец и нектар. "Много фактори влияят върху производството на мед, но основният е наличието на цветя", казва Куинлан. "Медоносните пчели са наистина добри търсачи, които събират нектар от различни цъфтящи растения и го превръщат в мед”.
За изследователката едно от най-вълнуващите открития е важността на продуктивността на почвата, която според нея е недостатъчно проучен фактор. Установените норми за използване на хербициди също са важни за прогнозиране на добивите на мед, вероятно защото премахването на цъфтящите плевели може да намали хранителните източници, достъпни за пчелите, отбелязват експертите.
Водещи
-
Радев: Българската военна индустрия е с богат опит и утвърдено място на световните пазари
Президентът се срещна с изпълнителния директор на най-големия отбранителен концерн в Европа...
26.03 | 17:30
-
Димо Гяуров: България е пълна с руски шпиони
Имаме клетки у нас, журналисти също са част от тях, заяви бившият шеф на Националната...
26.03 | 17:15
-
Москва: Морското прекратяване на огъня ще започне след падането на някои санкции
Исканията включват отмяна на санкциите срещу държавна земеделска банка и възстановяване на...
26.03 | 17:00
Най-четени
-
Партия "Величие" ще подкрепи предложенията за възстановяване на парламентарната група на МЕЧ
"Но ние сме против оставката на председателя на парламента Наталия Киселова", посочи...
26.03 | 10:29
-
Евгени Минчев се срещна лично с руската посланичка Елеонора Митрофанова
Критика към вулгарното изразяване на мнение
26.03 | 08:24
-
Времето всряда 2
Максималните температури ще бъдат между 15° и 20°, за Шумен максималната температура се очаква...
26.03 | 08:03