Откриха първата хибридна акула 04.01 | 10:19

Според учените това доказва, че акулите се адаптират, за да се справят с климатичните промени

От Олга Андреева

В австралийски води беше открита първата в света хибридна акула – кръстоска между местната австралийска чернопера акула с нейния глобален двойник, обикновената чернопера акула, предаде AFP.

Откритието, направено от австралийски учени, е "безпрецедентно, тъй като никой досега не е виждал хибридна акула и определено не става дума за обикновено явление - това е еволюция в действие”, посочи Джес Морган от Университета в Куинсланд.

Според учените хибридът е доказателство, че акулите се адаптират, за да се справят с климатичните промени.

Откритието е направено по време на категоризиране по източното крайбрежие на Австралия. Тогава Морган съобщава за генетични тестове, които показват, че някои акули са от един вид, но външно приличат на друг вид.

Австралийска чернопера акула е малко по-малка от обикновената чернопера акула и може да обитава единствено тропически води. Хибридното ѝ поколение обаче е открито на 2000 км надолу по крайбрежието, в по-студени води.

Това на практика означава, че австралийска чернопера акула може да се адаптира, за да осигури оцеляването си при промяна на температурата на морската вода вследствие на глобалното затопляне.

Най-четени