Откриха свещените камъни на инките 06.12 | 18:45

Според древните предания камъните са осъществявали връзката между реалния и отвъдния свят

От Олга Андреева

Британски археолози направиха епохално откритие, свързано с цивилизацията на инките. За пръв път в историята бяха намерени три от легендарните свещени камъни на инките, съобщи в. Observer.

Свещените камъни представляват обработен по специален начин бял и червен андезит - вулканична скала, напомняща на гранита.

Империята на инките е съществувала в западната част на Южна Америка от ХI до ХVI век. За Свещените камъни на инките се говори още през ХVI век в хрониките на испанските завоеватели на Америка. Те са били с конусообразна форма и са били по-ценни от златото или други скъпоценности.

Инките са използвали камъните в най-тържествени случаи, защото, според вярванията, с тяхна помощ е осъществявана връзката между хората и върховното божество, между реалния и отвъдния свят. Досега обаче подобни предмети така и не бяха открити.

Британските учени са се натъкнали на свещените камъни на инките в перуанските Анди. Разкопките са били извършвани във високопланинската местност Ингапирка Ваминан на място, където някога се е намирал церемониалният площад. Камъните са били закопани на дълбочина 2,5 метра под жертвения олтар.

Именно там са били открити от британската експедиция, в състава на която влизат сътрудници на три британски университета и на Британския музей.

"Това е истинска научна и културна сензация, става дума за уникално откритие и за уникални обект", заяви проф. Колин Макевън, един от учените, участвали в разкопките.

 

Водещи

Най-четени