Откриха фосили от животно, наподобяващо фалос 14.03 | 16:11

Предполага се, че е живяло преди повече от 500 милиона години

От Ивайло Коралски

Фосили от странно животно, живяло преди повече от 505 милиона години и напомнящо по външния си вид фалос, бяха открити в Канада, оповестиха биолози, цитирани от AP.

Фосилизираното създание, кръстено Spartobranchus tenuis, е намерено в шисти в прохода Бърджес в Скалистите планини, пише БТА. 

S. tenuis принадлежи към чревнодишащи (Enteropneusta) - вид морски безгръбначни, които се срещат и днес във финия пясък и калта в дълбоки и плитки води.

Според Кристофър Камерън от университета в Монреал и колегите му, находката връща с 200 милиона години назад във времето първите фосили от чревнодишащи (Enteropneusta).

Следователно чревнодишащи (Enteropneusta) са се срещали още през камбрия. Това променя коренно разбиранията ни за иоразнообразието през този период, се казва в комюнике на университета.

Тези червеи са имали меко тяло - затова фосилите от чревнодишащи (Enteropneusta) са изключително редки, поясни Камерън. Чревнодишащите (Enteropneusta) и Pterobranchia принадлежат към полухордови.

Невероятно е, че фосилизираното създание S. tenuis е съвсем сходно с днешните чревнодишащи (Enteropneusta) с едно-единствено изключение - сформирало е тръбичка от влакна, отбеляза Камерън. То прекарвало голяма част от живота си в тази тръбичка. Това се отнася също за Pterobranchia, но не и за днешните чревнодишащи (Enteropneusta).

Според учените тази тръбичка е липсващата брънка във веригата, която свързва чревнодишащите (Enteropneusta) и Pterobranchia.

Водещи

Най-четени