Откъде тръгна и къде стигна Червената шапчица 14.11 | 15:01

Проследиха еволюцията на приказката

От Антония Михайлова

Британски лингвист анализира няколкостотин народни приказки, традиционно смятани за аналог на Червената шапчица, с методите на биологията и палеонтологията.

Ученият е направил "еволюционно дърво" на подобни истории и е открил, че прародител на една от най-обичаните приказки е средновековната приказка за вълка и козлетата, се казва в статия, публикувана в сп. PLoS One.

"Народните приказки са отличен материал за филогенетичен анализ, тъй като те, както и живите организми, еволюират в продължение на много поколения и могат да се приспособят към нова среда според това как се разпространяват от един регион в друг. Тъй като приказките са се предавали основно от уста на уста, тяхната еволюция трудно може да се оцени с класическите методи на литературния анализ", казва Джамшид Теграни от университета в Дърам, Великобритания.

Теграни е открил корените на приказката за Червената шапчица и е определил пътя на нейната еволюция в различни части на света, като сравнил 58 съвременни версии на тази история с помощта на филогенетиката. Следвайки примера на биолозите и палеонтолозите, той е определил 72 ключови признака, като облика на главния герой от приказката и неговия противник, както и примери, които той е използвал за измама на своята бъдеща жертва.

Това позволило на учения да изясни, че повечето съвременни версии на Червената шапчица водят началото си от средновековната приказка за вълка и козлетата, която също е била увековечена в сборника на Братя Грим.

Според Теграни тази приказка е еволюирала в разказа за Червената шапчица през първи век от н.е. в Европа и оттук се е разпространила по другите ъгълчета на света.

Когато приказката е стигнала Източна Азия и Африка, тя се е смесила с местните варианти на приказката за вълка и козлетата и е мутирала в тези уникални версии за Червената шапчица, които може да се срещнат сред коренните народи в тези региони.

Според лингвиста тази методика може да се използва и за анализ на други културни паметници, срещащи се сред различни етнически групи на планетата, допълва РИА Новости.

Най-четени