Откъснат от японското цунами док "доплува" до САЩ 07.06 | 21:38

20-метровото съоръжение е изминало 8000 км за 15 месеца след опустошителния трус от 2011 г.

От Диана Цветкова

Огромен док, откъснат от японско пристанище при опустошителното цунами през 2011 г., бе изхвърлен на западното крайбрежие на САЩ, след като е "преплувал" 8 050 км през Тихия океан.

Тежащата 165 тона конструкция, направена от бетон, желязо и гуми, се появи на плаж край Портланд, покрита с черупки от миди и морски звезди.

Направени са замервания за радиация, които са показали нормални нива. Учени коментират, че докът може да е "качил на стоп" някои специфични морски видове, пише BBC.

В момента съоръжението се охранява от полиция, докато властите решат какво да правят с него.

Когато 20-метровият док се появил край САЩ, първоначално бил объркан с шлеп. Табелка, поставена на конструкцията, обаче показва, че тя идва от Япония.

Необичайното пътешествие на съоръжението от Страната на изгряващото слънце до САЩ е продължило цели 15 месеца. Докът е един от общо три, които липсват от азиатското пристанище след стихията.

Това не е единственото японско съоръжение, което изплува на американска земя след природното бедствие.

През април бреговата охрана на САЩ изтегли празен японски кораб, който бе стигнал чак до Аляска. Месец по-късно японец с изненада установи, че моторът му Harley-Davidson е пристигнал на канадска земя – на около 6400 км от дома му.

Експерти прогнозират "вълна" от отломки от японското цунами да достигне западното крайбрежие на САЩ, като най-голямото струпване се очаква през зимата.

Водещи

Най-четени