Отровни ли са тиганите с незалепващо покритие? 24.02 | 14:00
Могат ли алуминиевите съдове за готвене да причинят деменция?" "Безопасни ли са моите надраскани тигани?

"Отровни ли са тиганите с незалепващо покритие?" "Могат ли алуминиевите съдове за готвене да причинят деменция?" "Безопасни ли са моите надраскани тигани?" Това е само извадка от няколко тревожни заглавия за безопасността на нашите тенджери и тигани в последно време.
Тези истории често се появяват в медиите и е лесно да се разбере защо. Ние използваме съдовете си всеки ден. Искаме да са безопасни. И така, основателни ли са тези опасения, разказва ScienceAlert.
Добра новина за тези, които се притесняват: основният химикал, използван за производството на тигани с незалепващо покритие, е в процес на премахване.
Алуминият не е свързан с деменцията.
Ако пазарувате нови кухненски съдове, ще откриете, че сега има голям избор на материали, като чугун, неръждаема стомана, мед, незалепващо покритие и керамика. В общи линии всички те са безопасни.
Изборът за това кой е най-добрият зависи от това какъв тип готвач сте, а не от рисковете за здравето от материала.
Тигани с незалепващо покритие: нивата на вечните химикали са безопасни
Тиганите с незалепващо покритие са много популярни, защото е по-малко вероятно храната да залепне за тяхното покритие. Това означава, че се нуждаете от по-малко масло. Освен това те се почистват по-лесно, отколкото например чугунените тигани.
Повечето тигани с незалепващо покритие са покрити с тефлон - търговското наименование на политетрафлуоретилен (PFTE), въпреки че някои от тях вече се произвеждат с титаниево-керамично покритие.
Вечните химикали съществуват още от 40-те години на миналия век, използвани в тефлона, както и в опаковките за храни, водоустойчивия текстил и противопожарната пяна. Съществува съвсем реална загриженост относно пяната за гасене на пожари, която е причини широко разпространено замърсяване на околната среда, особено в армейските бази и съоръженията за обучение на пожарникари в Австралия.
Засегнатите хора са започнали съдебни дела във връзка със замърсяването, притеснени от потенциалните връзки с рака, увреждането на черния дроб и понижения имунитет на децата.
И така, защо вечните химикали като PFTE са безопасни в нашите съдове за готвене?
Две причини: стабилност и концентрация.
Тефлонът е стабилен в съдовете за готвене, дори когато се нагрява до температурите, които обикновено се използват при готвене. Той започва да се влошава при нагряване над 260 °C (500 °F), когато може да отделя полимерни изпарения, но повечето хора не пържат вечерята си при 260 °C.
Не само това, нивата на концентрация на тези химикали в кухнята и околната среда са много по-ниски от тези, за които е установено, че причиняват ефекти върху здравето. Силно замърсените места са много различни от вашите добре произведени тенджери и тигани.
Ако незалепващият ви тиган е надраскан, може би е добра идея да го смените, но от вечерята няма да получите болест.
Водещи
-
Филип Киркоров тайно в София
Певецът се срещна с приятелите си Катя и Здравко от Ритон
12.08 | 19:15
-
Сапьори взривиха дрона от плажа „Харманите" в Созопол
Дронът е унищожен в 11:20 часа по заповед на заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Ваньо...
12.08 | 18:20
Най-четени
-
Ръст на случаите на COVID-19 у нас през последните дни
Според експертите обаче реалният брой на заразените е по-голям и затова съветват да се правят...
12.08 | 10:59
-
Духовник за параклиса на Седемте рилски езера: Екоактивистите просто си правят пиар, искат някой да ги забележи
На Седемте рилски езера предстои строеж на параклис, посветен на Св. Иван Рилски.
12.08 | 10:45
-
Омбудсманът: Лошото досие в ЦКР да отпада при съдебна нищожност на кредита
Това предложи Велислава Делчева на БНБ
12.08 | 14:30
-
bTV с официално съобщение за "Traitors: Игра на предатели"
Сред мистичните коридори на имението вече отекват стъпките на играчите, а само седмици делят...
12.08 | 11:59