Отрядът на Тео: Млад търновец пусна първи частен снегорин 30.01 | 11:27

„Джипът гори бензин около 15 на сто. За почистване взимам около 30-40 лева”, казва Теодор

От iNews.bg

27-годишен търновец пусна първи частен снегорин. Почисти от преспите доброволно и двора на едно от местните училища. Оказа се, че това не е първата му доброволна акция.

"От малък обичам да играя с най-различни косачки, мотори и други. Реших да инвестирам в един такъв джип, с който да мога да чистя на места, на които друг снегорин не може да почисти”, разказва Теодор Буюклиев.

"Джипът гори бензин около 15 на сто. За почистване взимам около 30-40 лева”, допълва той.

"Аз се занимавам с професионално почистване на офис сгради, казина, къщи за гости, апартаменти, много частни зелени площи и дворове и СУ "Вела Благоева". Чистя в различни градове и пътувам много. Следвам бизнес модела, по който работят в Англия и САЩ, където тази професия е много уважавана. Докато при нас чистач е мръсна дума и колкото и високо заплащане да предлагам, текучеството във фирмата е сериозно. Идват млади и необразовани хора, научавам ги на всичко, което им е нужно, за да бъдат добри в работата, но те напускат бързо и аз трябва да започвам отначало", казва Тео. И допълва, че преди да създаде собствената си фирма и да събере екип, който е нарекъл "Отрядът на Тео", той е работил за друга компания.

"Започнах да работя още докато бях ученик. Фирмата почистваше големи сгради, офиси, казина и с времето на мен ми хареса. Обаче виждах пропуските в тази компания, които в крайна сметка се оказаха пагубни и фирмата фалира. Но докато работех, вече замислях как някой ден ще създам своя фирма за почистване", усмихва се Тео.

Когато компанията фалирала, Тео все пак приел предложението на баща си и започнал да се занимава с търговия. Но търговията не се оказала същото вдъхновение за младия мъж, каквото той намирал в бизнеса с почистването. Бизнесът не потръгнал и той се върнал към голямата си страст.

"Аз все още работя по бизнес плана, но като цяло фирмата вече е структурирана. Инвестирах свои средства, купих техника, събрах екип -"Отрядът на Тео", обяснява Тео. И допълва, че не иска всички служители да могат всичко и да са взаимозаменяеми. Затова е решил да направи различни отряди – един по професионално почистване, друг за градинарски услуги и т.н. "Това с идеята всеки да умее всичко не ми харесва. Накрая нищо не се получава. Защото, за да почистиш един силно замърсен диван например, или килим, ти трябва да познаваш и химията. Иначе как ще знаеш с какъв препарат да третираш съответната материя? Искам да вдигна летвата много високо и да покажа на всички, че да бъдеш чистач, не е срамна работа, особено когато я вършиш с любов. А на мен наистина много ми харесва да правя това. Освен това вярвам, че някой ден всички ще разберат, че в колко чист град живеем зависи от всеки един жител на този град", категоричен е Тео.

От две години "Отрядът на Тео" поддържа и двора на СУ "Вела Благоев". "Когато бях ученик, играех в дворове, които имаха ужасно озеленяване. В тревата постоянно имаше змии и таралежи и какво ли още не. Затова сега съм превърнал зелените площи на СУ "Вела Благоева" в европейски. В България практиката е училищните дворове да се косят два пъти в годината, а ние правим това два-три пъти в месеца и пръскаме против бурени и широколистни. Отстраняваме опасно надвиснали клони, подрязваме храстите и дърветата", казва Тео и обяснява, че редовната поддръжка прави тревата къса, гъста и мека и децата могат спокойно да играят, без да се притесняват от нищо.

От началото на зимния сезон Тео се грижи и за снегопочистването на търновската гимназия. И помага на директора дворът да е изрядно почистен и всички входове да са достъпни според изискванията на актуалните противоепидемични мерки. "Г-н Янчев е амбициозен човек и това ми допадна. Предприемчив е и се старае училището да бъде на високо ниво и като материална база, и като обучение. Именно за това работим с това училище. Защото нивото на нашия бизнес зависи от нивото на нашите клиенти и партньори. Ако искаме да сме продуктивна компания, не можем да работим с непродуктивни клиенти. Приех работата като предизвикателство и съм много щастлив, че успяваме да осигурим и достатъчно пространство за родителите, които чакат децата си от училище, и да е безопасно, незаледено и чисто. Когато завали снегът, чистим всеки ден и за целта инвестирах в един джип, подготвен за офроуд, който да се справя с изриването на сняг. Дворът е достатъчно голям – повече от 30 декара е, но за час и половина-два успяваме да се справим", казва Тео.

 Категоричен е, че всяко учебно заведение може да има европейско озеленяване, да е красиво и безопасно за децата. "Искам да убедя всички, че дори и през ваканцията, когато децата не ходят на училище, зелените площи трябва да се поддържат. Не мисля, че е нормално тревата да е 1,5 метра, само защото е лято и училището не работи. Нали и тогава в двора играят деца!", казва Тео, който е възпитаник на три търновски училища. Започнал е образованието си в ОУ "П. Р. Славейков", след това е учил в СУ "Емилиян Станев" и е завършил журналистика с английски език в Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий". Когато трябвало да избира университет, избрал великотърновския Земеделски колеж на Пловдивския аграрен университет и завършил стопанско управление – специалността, в която той открил най-важните за настоящата си дейност предмети.

Въпреки огромната си ангажираност Тео не пропуска акциите за доброволно почистване на Велико Търново, които Калин Василев и "Търново рънс" инициират периодично. Там търновецът участва с фирмата си напълно безвъзмездно.

"Мечтая да познават "Отрядът на Тео" в цялата страна. Мечтая да имам сили да променя мисленето на хората спрямо тази професия. Мечтая те да повярват, че можем да живеем в по-чист град", казва Тео, който ръководи своя отряд едва от две години. Но за това време е разбрал, че си е на мястото и работата му носи удовлетворение и удоволствие. "Наистина ми доставя удоволствие и се надявам да успея да събера екип, в който всеки да казва това. Засега все още най-важни за повечето от нас са парите. И ако някой каже, че снегопочистването например е доходоносен бизнес, дузина хора със средства се втурват да го правят. И когато осъзнаят, че снегопочистването не е чак толкова доходоносен бизнес, се отказват. А смисълът е друг – той е в това да работиш с удоволствие. Затова, ако ти е интересно да се занимаваш с озеленяване – това прави. Със сигурност работата ще ти се отплати, когато я вършиш с любов и радост", казва Тео.

Водещи

Най-четени