Още разлики между мъжкия и женския мозък 08.06 | 16:24

Различията в поведението се отразяват върху функционирането на сивото вещество

От iNews.bg

Различията в мъжкото и женското поведение се отразяват и върху функционирането на мозъка на двата пола. Това установиха невробиолози от Станфордския университет в Калифорния. Според тях основната отлика е заради различния подход към решаването на проблеми с помощта на други хора. Статия в сп. "Сайънтифик рипорт” разкрива как, за да се обясни какво се случва в мъжки и женския мозък, учените са използвали технологията на хиперсканирането. Методът позволява да се определи каква е активността на мозъка по време на общуването на човек с друг човек.

Вместо магнитно-резонансна томография изследователите са използвали спектроскопия в инфрачервената област като са поставили датчици на главите на участниците в експериментите. Общо 222 лица са били разделени на смесени и еднополови двойки.

Резултатите показват, че мъжете по-лесно намират общ език с други мъже, отколкото жените помежду си. В смесени двойки жената проявява по-голяма готовност за сътрудничество от мъжа. Мъжете по-успешно общуват с други хора в големи групи, докато жените си взаимодействат по-тясно с колеги под ръководството на друга жена.

Резултатите ще допринесат за по-добро разбиране на еволюирането на способността за сътрудничество между хората и каква е ролята на половите различия в него.

Водещи

Най-четени