Павликенчани сготвиха най-вкусната зеленчукова чорба 05.09 | 08:29

Общо 16 отбора участваха в 6-тото издание на празника на градинарската чорба в Златарица

От Кремена Крумова

Зеленчуковата супа, приготвена от кулинарки от Павликени, спечели наградата за най-добре приготвено и вкусно ястие в днешния традиционен Празник на градинарската чорба в Златарица. На второ място остана кулинарното творение на дамите от лясковското село Мерданя, а трети са представителите на църквата "Св. Николай" от Златарица.

Награди имаше и за най-възрастен участник в конкурса, това бе 80-годишна жена от село Деденци, Златаришко, и най-млад - 33-годишна дама от Златарица. Наградата за най-добре украсен кът около врящия казан с чорба спечелиха домакините от лясковското село Козаревец.

"Интересното беше, че самите чорби имаха едни номера, а участниците други. Само един човек знаеше, кой, кой е. Идеята бе да не възникват никакви спекулации", поясни Пенчо Чанев, кмет на Златарица.

Общо 16 казана с вкусна зеленчукова супа участваха в конкурса на 6-тото издание на Празника на градинарската чорба. Около тях се въртяха жени от Велико Търново, Миндя, Козаревец, Павликени, Сухиндол и др. Ястията им оценяваше жури с председател доц. Мария Иванова и преподаватели от ВТУ.

Едно от условията в конкурса бе в отборите да има не повече от трима души. Всеки отбор трябваше да покаже своя майсторлък в приготвянето на градинарска чорба. Тя трябваше да бъде приготвена от традиционни за региона зеленчуци - домати, пипер, картофи, зеле, моркови, бамя, боб.

Наред с готвенето около къкрещите казани вървеше и празничната програма на различни танцови и песенни състави. Бяха пресъздадени и обичаи отпреди век, когато градинари са отивали на гурбет в чужбина, съобщава Север.бг.

Деца пък представиха свое проучване за черниците и посочиха най-старите в местността Черничките, където се проведе празника, някои от тях и на по 400 години.

За обекта Община Златарица спечели проект по мярка 313 от Програмата за развитие на селските райони на стойност 380 000 лева. Пространството бе облагородено, огнищата за казаните покрити с чакъл, изградена бе и чешма, открита сцена и др. По проекта е заснет и филм за Празника на градинарската чорба.

"Идеята е местността да бъде заградена. Ще поканим и гости, всеки от тях да засади своето дърво и да разширим парка", посочи още Чанев.

Златарица е град, известен със зеленчукопроизводството си, както и с това, че много от местните жители са отивали на гурбет в други европейски страни, където са работили и са предавали своя опит на местните жители. Първото градинарско дружество в Златарица е учредено през 1856 година.

Оттогава датира и първата издадена членска карта. Градинарите са помогнали за изграждане на класното училище, на църквата, помагали са за обучението на по-будни деца.

Водещи

Най-четени