Папагали "превземат" митнически пункт "Капитан Андреево" 26.12 | 14:26

За седмица беше осуетен износът на две пратки папагали, съобщава Агенция "Митници"

От Деляна Петкова

Митническите служители у нас хванаха 1 750 папагала от видовете "неразделки" и "корели", както и 60 морски свинчета на митнически пункт "Капитан Андреево", съобщиха от Агенция "Митници".

Животните са пренасяни от български граждани, пътуващи от Словения за Турция. Те са представили документи за част от превозваните птици. Останалите 1 750 вълнисти папагала обаче са пренасяни незаконно и са задържани. В "пратката" е имало и 55 папагала от вида "Розела", който е защитен от Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора CITES.

Защитените птици са предадени на спасителния център на Сдружение "Зелени балкани" за спешно транспортиране до Зоологическата градина в София и поставяне под карантина там.

Всички останали птици са настанени на "Капитан Андреево", като са създадени необходимите условия за безопасното им пребиваване. 

Това е втори случай на осуетено незаконно пренасяне на папагали за седмица на Митнически пункт "Капитан Андреево". На 18 декември служителите на пункта задържа 12 папагала от вида "тукан", класирани като едни от десетте най-красиви птици в света.

При този случай папагалите бяха задържани при опит да бъдат внесени в България от Турция.

Водещи

Най-четени