Парен локомотив ще вози пътниците от София до Банкя 25.05 | 08:54

Атракцията популяризира историческото наследство на БДЖ

От Деляна Петкова

Парен локомотив ще вози пътници между София и Банкя, съобщиха от БДЖ. Четири влакови композиции през деня ще бъдат теглени от локомотив от серия 01.23.

Парният локомотив от серия 01.23 е произведен в локомотивната фабрика SLM Winterthur, Швейцария през 1935 г. и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници.

Този локомотив е обслужвал влака "Ориент Експрес" при преминаването му през територията на България на 20 септември 1989 година.

През 2003 г. локомотивът е възстановен отново за движение и към настоящия момент се използва за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и за участия във филмови продукции.

Влаковете ще пътуват в състав от пет второкласни пътнически вагона. Инициативата е организирана, с цел да бъде популяризирано историческото наследство на националния железопътен превозвач.

Първият влак от София до Банкя ще заминава от Централна гара София в 10:30 часа. В обратното направление композицията с ретро локомотива ще тръгва от гара Банкя в 11:40 часа.

Вторият влак от София до Банкя ще потегля от Централна гара София в 15:10 часа. В обратната посока влакът ще заминава от гара Банкя в 16:00 часа.

Водещи

Най-четени