Пет ястия от пилешко месо 28.06 | 12:45
Продуктите в рецептите за ястия са дадени в грамаж и в домашни мерки за 5 души.

Представяме ви пет ястия от пилешко месо, поместени в книгата "Българска национална кухня. Готварска книга или наставления за всякакви гозби" с автори: С. Узунова, Е. Йорданов, Н. Джелепов, Л. Петров.
Продуктите в рецептите за ястия са дадени в грамаж и в домашни мерки за 5 души.
Технологията, използвана в българската национална кухня, не се различава много от прилаганата в много страни по света (варене, печене, задушаване, пържене, паниране и пр.). Съществуват обаче варианти, които подчертават особеностите ѝ и я правят предпочитана поради вкуса и аромата на ястията.
Задушено пиле с чесън
Великотърновско
Продукти: 1 пиле: около 800 г, растително масло 50 мл (1/4 чаена чаша), кромид лук 100 г (2 глави),брашно 10 г (1 супена лъжица), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер 5–6 зърна, чесън 10 скилидки, домати 0,5 кг (6 бр.), червено вино 60 мл (1/2 винена чаша), сол.
Начин на приготвяне: В мазнината се задушава до златисто оцветяване ситно нарязаният лук, а след това се прибавят и задушават брашното и нарязаните на ситно домати и скилидки чесън. Сместа се поръсва с червения и черния пипер, посолява се и се разбърква добре. Пилето се нарязва на парчета, посолява се, поставя се в тенджера, покрива се със задушените продукти, залива се с 1 чаена чаша топла вода и виното и се вари на тих огън до омекване.
Кавърма от кокошка
Продукти: 1 кокошка около: 1 кг, краве масло 100 г (1/2 чаена чаша), брашно 60 г (6 супени лъжици), кромид лук 100 г (1–2 глави), чубрица 2 стръка, червен пипер 3 г (1/2 чаена лъжичка), сол на вкус.
Начин на приготване: Кокошката се измива и почиства, а след това се нарязва на парчета, които се слагат в съд с малко вода и се варят около 1/2 час, като при кипването се посоляват. Изваждат се с лъжица и се поставят в затопленото масло заедно със ситно нарязания лук, задушават се до златисто оцветяване, разбъркват се с червения пипер и се заливат с водата, в която е вряло месото. Когато омекне месото, сосът от ястието се изсипва в друг съд и към него се прибавя на тънка струя и при непрекъснато разбъркване брашното, размито с малко студена вода. В полученият сос, след като ври 5 минути, се връща месото и се слага чубрицата. Ястието се оттегля в края на печката. Преди поднасянето му се изважда чубрицата. Като гарнитура за ястието се приготвя пюре от картофи
Капама с пиле
Панагюрско
Продукти: 1 пиле: около 800 г, ориз 50 г (1/4 чаена чаша), свинска мас 3–4 супени лъжици, 1 средно голяма кисела зелка, лук 100 г (2 глави), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер и сол.
Начин на приготване: Дреболиите на пилето се нарязват на ситно о заедно със ситно нарязаният лук се задушават в част от мазнината. Прибавят се червеният пипер и оризът, леко сварен в подсолена вода. В пръстен гювеч се слага зелето, нарязано на едро, поръсва се с червения пипер и се залива с останалата мазнина. В средата се поставя напълненото пиле с оризовата смес. Ястието се пече в умерена фурна.
Кокошка по селски
с. Караш, Врачанско
Продукти: 1 кокошка от 1 кг, краве масло 150 г (3/4 чаена чаша), пиперки 200 г (2–3 бр.), домати 300 г (3–4 бр.), кромид лук 350 г (4–5 глави), ориз 100 г (1/2 чаена чаша), магданоз 1/2 връзка, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготване: Кокошката се почиства и измива, а след това се нарязва на парчета, които се изпържват в мазнината до златисто оцветяване. Прибавят се последователно и се задушават при непрекъснато разбъркване ситно нарязаният лук и дребно нарязаните пиперки и обелените домати. Накрая се слагат червеният пипер и сол на вкус. Наливат се 2–3 чаени чаши топла вода и ястието се вари на умерен огън, докато поомекне месото. Изсипва се в гювеч заедно с изчистения ориз. Ако е необходимо се долива малко топла вода. Пече се в умерено гореща фурна. Накрая се поръсва със ситно нарязания магданоз и счукания черен пипер.
Кюфтета от кокоше месо и гъби
Пирдопско
Продукти: 1 кокошка около 1 кг, лук 100 г (2 глави), гъби 5–6 бр., яйца 3 бр., черен пипер, сол, магданоз, галета, картофи 400 г (6–8 бр.), растително масло за пърженето на кюфтетата.
Начин на приготвяне: Кокошката се сварява в подсолена вода. Отделя се бялото месо и се накълцва на ситно. Отделно се сваряват гъбите и се накълцват на ситно. Смесват се месото, гъбите, ситно нарязаният магданоз, двете яйца и черният пипер. Сместа се посолява на вкус и се омесва. От нея се правят кюфтета, които се потапят в разбит белтък, а след това в галета и се пържат в сгорещена мазнина. Поднасят се топли с пържени картофи.
Водещи
-
Безвизов режим за престой във Виетнам с цел туризъм до 45 дни ще бъде въведен за гражданите на 12 държави
Считано от 15 август 2025 г., предходно решение от 15 януари 2025 г. за освобождаване от визи...
11.08 | 15:15
-
НЗОК ще има право да проверява заплатите на лекарите и сестрите
Създава се законова възможност при извършване на проверките от НЗОК/РЗОК да могат да...
11.08 | 15:00
-
Баща уби сина си с ловна пушка в Ботевградско
Трагедията се разиграла в семейния имот след възникнал скандал между бащата и сина, съобщи...
11.08 | 14:45
-
Румен Радев наложи вето на закона за държавната собственост
Критики към ускорените процедури
11.08 | 13:45
Най-четени
-
35-годишен мъж е нападнат в дома си в центъра на София
Нападението е било заснето от охранителни камери на сградата.
11.08 | 10:15
-
Откриха мъртва сърна, завързана в чувал
Тялото на животното е намерено в имот в селото, завързано в чувал.
11.08 | 12:30
-
Преди срещата на върха: При какви условия е възможен мир в Украйна?
Украинският президент Володимир Зеленски не беше посочен като участник в разговорите за...
11.08 | 11:30
-
Приятелите на Тодор Славков: Човек, който се плаши да не го гътне един вирус, не би посегнал никога на живота си
И споделят, че един от най-големите му страхове бил да не стане жертва на пътна катастрофа.
11.08 | 09:45