Петте най-скъпи предмета, свързани с Beatles 01.03 | 13:02

Повечето са свързани с живота и музиката на Джон Ленън

От Олга Андреева

Wikicollecting.org, новият проект за колекционери, е съставил списък с петте най-скъпи предмета, свързани с легендарната група Beatles. По света има много музеи, в които са изложени предмети, свързани с историята на популярната банда, особено със създаването на музиката им.

Много от тях са продавани на търг от водещите аукционни къщи в света. Но най-скъпите се оказват свързани с живота и музиката на Джон Ленън.

1) Автомобилът на Джон Ленън - Rolls-Royce Phantom V. Продаден е през 1985 г. за 2,23 млн. долара в аукционна къща Sotheby's. Колата е невероятна, има седалка, която се превръща в двойно легло, телевизор и специална озвучаваща система. Сега се помещава в музея "Royal BC" в Канада, след като е дарена на учреждението от канадския бизнесмен Джим Патисън.

2) Пианото, на което Джон Ленън е композирал песента "Imagine” - 2,1 млн. долара. Това пиано е съвсем обикновено, марка Steinway и е пример за това как една скромна вещ може да се превърне в ценен колекционерски предмет само заради историческата си стойност.

Пианото е считано за една от най-ценните колекционерски вещи и в момента е оценено на 12 млн. долара. Музикантът Джордж Майкъл го купува на търг през 2000 г. за 2,1 млн. долара и е композирал песента си "Patience" на него. Пианото е дадено на заем на музея за музикални инструменти във Финикс, Аризона.

3) Ръкописът на текста към песента "A Day in the life" - 1,2 млн. долара. Той е бил продаден на търг в аукционна къща Sotheby's в Ню Йорк през 2010 г. "A Day in the life" е последната песен от албума на Beatles "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band” и е смятана за една от най-добрите песни на бандата за всички времена.

Ръкописът е бил продаден за 1,2 млн. долара, далеч надхвърляйки предварителната оценка за него от 500-700 хил. долара. Все още обаче рекордът за най-скъпо продаден ръкопис на текст за песен на Beatles се държи от текста на "All You Need Is Love", който е продаден за сумата от 1,25 млн. долара през 2005 г. в аукционна къща Cooper Owen.

4) Кожата за барабан, която се появява на обложката на албума "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" - 1,07 млн. долара. Ръчно боядисаната кожа за барабан от обложката на албума на Beatles от 1967 г. е продадена през 2008 г. на търг в аукционна къща Christie's за над 1 млн. долара, почти четири пъти по-висока сума от предварително прогнозираната за този артикул.

5) Китарата Gibson SG на Джордж Харисън – 0,57 млн. долара. Китарата Gibson SG от 1964 г., на която Джордж Харисън е свирил между 1966 и 1969 г., е продадена на търг в аукционна къща Christie's в Ню Йорк през 2004 г. за сумата от 567 500 долара.

Китарата е била използвана от Харисън по време на последния официален концерт на Beatles във Великобритания и за записите на албума "Revolver" от 1966 г. Джон Ленън също е свирил на нея при записите на "White Album” (”Белият албум") от 1969 г.

Водещи

Най-четени