Печатните книги не се дават на електронните 27.11 | 11:11

Хартията все още е предпочитана от младите

От iNews.bg

Младите читатели все още предпочитат да четат книги в печатен вариант, а не в електронен независимо, че често използват интернет. Това става ясно от данните на изследване, обхванало 1420 млади участници, съобщава ЮПИ.

Резултатите показват, че 62% от анкетираните предпочитат хартиените книги пред електронните. Това е изненадващо, защото смятахме, че 16-24-годишните са привързани  към смартфоните си и дигиталните си устройства, коментираха изследователи от фирмата, отговаряща за проучването.

Печатните книги са най-желаната медия в материална форма, като изпреварват филмите и са предпочитани от 48% от участниците, вестниците и списанията от 47%, компактдисковете – от 32%, видео игрите – от 31%.

Авторите на изследването поясняват, че емоционалната връзка с печатната книга е от съществено значение за този избор.

Освен това 28% от анкетираните смятат, че електронните книги трябва да поевтинеят наполовина, докато 8% са на мнение, че цената им не трябва да се променя, допълва БТА. 

"Мога да държа в ръка този продукт", "Не се чувствам ограничен заради ползването на определено устройство" и "Мога да продам книгата, след като я прочета" са сред изтъкнатите от анкетираните участници доводи за пердпочитанията им към печатните книги. 

Водещи

Най-четени