Пийваме си, защото сме... умни! 04.07 | 09:40

Алкохолът върви само с високо IQ

От Антония Михайлова

Паралелно два нови научни експеримента потвърждават една стара житейска истина. Тази истина се състои в това, че интелектуалците, или по-точно хората, които са образовани и по-умни от другите, са по-склонни към злоупотреба с алкохол.

До този извод е стигнала група специалисти от британски и американски университети.

С други думи, учените твърдят, че колкото по-високо е нивото на IQ-то, толкова повече и по-честичко си пийва човек. Освен това образованите люде обикновено изпиват повече за една вечер от много други.

На специалистите още не им е по силите да кажат ясно защо се получава така. Но твърдят, че зависимост има и тя е пряка.

Изследователите провели мащабен експеримент, в който доброволци били разделени на пет групи според нивото на тяхното IQ. А след това ги попитали колко често и в какви количества прибягват до алкохолни напитки.

Както станало ясно, повечето от умните хора всъщност имат определена склонност към алкохолизъм. При участниците със средно ниво на интелект подобна зависимост била по-малко изразена, разказва интернет изданието msn.com.

Употребата на алкохол от бременни пък гарантира намаляването на IQ показателя на бъдещите им деца с няколко степени, констатира New Scientist.

Общо изследователите са стигнали до извода, че зависимостта между степента на развитие на логическото мислене и нивото на употреба на алкохол още не е изучена напълно.

Във връзка с това никой не бива да смята високия си интелект за оправдание на своя алкохолизъм.

Водещи

Най-четени