Плесваш два шамара и сънуваш кошмари 31.01 | 08:00

Какво ни кара да се будим нощем, облени в студена пот

От Антония Михайлова

Изследване на канадски учени, публикувано в сп. Sleep, сочи, че страхът невинаги играе важна роля в нощните кошмари. Човек може да се събуди с крясък поради чувство за мъка, объркване, отвращение или чувство за вина, пише Daily Mail.

В експеримента взели участие няколкостотин души, които трябвало да записват сънищата си в продължение на няколко седмици. Като анализирали съдържанието на хиляди съновидения, специалистите установили, че причината за една трета от кошмарите не е страхът.

"Най-често срещащата се тема в кошмарите е физическата агресия, пишат Антонио Задра и Женевиев Робрът от университета в Монреал в статията си. – В лошите сънища, от друга страна, на първо място стоят междуличностните конфликти."

Според експертите мъжете най-често сънуват войни и катастрофи (например наводнения и земетресения), а жените – междуличностни конфликти. Общи теми за двата пола били смъртта, проблемите със здравето и заплахите.

Хората, които често сънуват кошмари, са заплашени не само от безсъние – те по-често страдат от нервни разстройства, включително болест на Паркинсон. Изследването е проведено от испански лекари сред пациенти над 60 години. На тези от тях, които се стряскали и крещели насън, в следващите пет години била поставяна именно такава диагноза.

Водещи

Най-четени