Пловдивчанин измисли два нови вида хляб 17.12 | 12:55

Майсторът пекар вече ги е патентовал, дал им е и специални имена

От iNews.bg

Майстор-пекар от Пловдив патентова два нови вида български хляб. Изделията му вече са на пазара след година опити и избор на специални брашна. На новите български хлябове майсторът дава имена в чест на древния Пловдив. Георги Лефтеров кандидатства и за европейски патент за рецептура за занаятчийските си хлябове. Идеята му е така да защити и географското означение на изделията, които се правят в Пловдив.

"Два хляба съм направил, единият тъмен, в който има шест вида тъмни брашна, включително брашно от лимец, от ечемик, малко просо, ръж, пълнозърнесто пшенично брашно. Вторият хляб е белият хляб - бял хляб, който е направен от видове пшеница, които виреят именно на Балканския полуостров", разказва Лефтеров пред БНТ 2. И допълва, че тъмният се нарича Пулпудева, а белият – Евмолпия или Евмолпийски.

Закваската за пълнозърнестия хляб е от ферментирал мед, а за белия - стафиди, като от значение е и дългото втасване. Според майстора Георги Лефтеров, във всяко от изделията има и доза суеверие. Казва, че наименованията на хлябовете са реверанс към историята на Пловдив.

Символика има и във вида на хлябовете, които ще бъдат защитени от европейския патент до месеци, след приключване на процедурата. " Белият хляб "Евмолпия", той е нарязан по много интересен начин на външен вид, едни малки квадратчета, което означава камъните старите, на които стои целия нашия град", обяснява пекарят.

Пълнозърнестият "усмихнат" хляб, както Георги Лефтеров го нарича, изобразява хълмовете на Пловдив със седемте си странични разреза. Майсторът е решил да представи новите си изделия и на състезание. "Имаме желание да направим първото такова състезание за занаятчийски хляб и за да може хората на място да казват кой хляб е по-добър", казва Лефтеров. Фестивалът на хляба ще се проведе през май следващата година в Пловдив.

Най-четени