Плутон - планета или не ? 13.07 | 17:53

Над 70 години космическото тяло бе познато като една от деветте планети, известни в нашата галактика

От Мариета Цветкова

Плутон е открит през 1930 г. от американският астроном Клайд Томбо, който използвал един от най-силните телескопи тогава (The Lowell Observatory in Arizona.)

Учебниците били пренаписани, за да включват деветия член на планетарния "клуб". Но през следващите векове, астрономите започнали да се питат, дали Плутон е първият от популация малки, ледени тела, отвъд орбитата на Нептун.

Тази зона е известна под името "Пояс на Кайпер", но първият представител не бил открит преди 1922 г. Кандидат-обектът бил открит от Дейвид Джуит и колегите му. Откритието било направено с 2,24 м телескоп, собственост на Хавайския университет в Мауна Кеа.

Потвърждението на първият обект от Пояса на Кайпер засилил дебата. И през 2000 г., планетариумът "Хайден" в Ню Йорк "разбуни духовете", като откри изложба, включваща само осем планети. По-късно директорът на планетариума Нийл Тайсън стана водещ говорител по време на дискусиите за статута на Плутон.

Но новооткритите обекти от Пояса на Кайпер, с маса, близка до тази на деветата планета, издигнали конфликта до връхната му точка. Един от обектите се оказал по-голям от Плутон, което изместило "стария член" на десето място в слънчевата ни система.

Водещи

Най-четени