Плъх сам произвежда отрова 03.08 | 13:24

Гривестият плъх убива своите врагове с произведена от него самия отрова

От Деляна Петкова

Някои видове плъхове произвеждат сами отрови чрез дъвчене на токсични треви. След това ги съхраняват като ги намазват по козината си на хълбоците. Това любопитно откритие направиха учените от университета в Оксфорд.

Изследванията показаха, че гривестият плъх (Lophiomys imhausi) е първият бозайник, който е открил начин да преработва смъртоносни токсини от растенията. Той успява да извлече отровното вещество уабаин, което е толкова силно, че може да убие и слон.

Животното намазва отровата по хълбоците си – там козината е по-специфична и бързо абсорбира веществото.

Гривестият плъх населява горите в Кения и Африканския рог, разказват още учените на сайта на университета.

Животинчето е с дължина до 40-50 сантиметра и обикновено е съвсем безвредно. Веднъж нападнат или обезпокоен, плъхът наостря козината по хълбоците и така успява да отрови своите нападатели.

Уабаинът е познато вещество, което спира сърдечната дейност. От векове в минимални дози то се използва от лекарите за лечение на сърдечни заболявания. Гривестият плъх изглежда има имунитет към тази отрова.

Учените се надяват, че проучванията в тази област ще им помогне да открият приложения на този имунитет в разработката на нови лекарства и методи на лечение.

Водещи

Най-четени