По две мухи в обществена тоалетна 29.05 | 16:19

Това предвижда новото правило за обществените тоалетни в Пекин

От Олга Андреева

На фона на хигиената в родните тоалетни, правилото за хигиена, което се опитва да въведе Китай, изглежда малко пресилено.

В последните дни гражданите на Пекин се вълнуват от новото правило, което влиза в сила в града – в обществените тоалетни да не се допускат по повече от две мухи наведнъж.

Всъщност опитът за стандартизация на хигиенните норми в обществените тоалетни в Пекин датира още от 2008 г., когато градът беше домакин на Олимпийските игри, но тъй като все още съществува разлика в нормите, градската управа се е заела наново да регулира чистотата.

Тази седмица пекинската комисия за градска администрация и околна среда обяви плановете си, които включват нови правила за чистене, разширено обучение на чистачките, ново оборудване и препарати за почистване, включително и правилото за двете мухи, съобщи в. Global Times.

Според него в никоя публична тоалетна вече няма да може да съжителстват по повече от две мухи едновременно. Дори и те се допуска да бъдат заедно само в рамките на половин час. В това време чистачът трябва да е установил нарушението и да е отстранил поне един от натрапниците.

Новите правила ще бъдат поставени на видно място на всички публични тоалетни в паркове, гари, спирки и търговски центрове.

Пекин, който е пословичен с лошата хигиена в обществените тоалетни, изглежда обаче е решен да игнорира сарказма и иронията, с която мнозина подхождат към стандартите за хигиена.

Пред в. Beijing Daily официален представител на общината защити новите правила, като подчерта, че броят на мухите в една тоалетна има пряка връзка с нивото на хигиена, което се поддържа там.

Водещи

Най-четени