По дрехите посрещат, по дрехите изпращат 20.04 | 11:45

Доверие, сигурност и стил - това трябва да "казват" тоалетите на политиците

От Ралица Стоянова

Спомняте ли си епизода от филма за покойната Маргарет Тачър "Желязната лейди”, в който съветниците на Тачър я карат да се откаже от шапките?

Дрехите винаги са били важна част от имиджа на политиците. Правилният тоалет дава сигнал, че даденият народен представител е адекватен на времето и средата си.

По време на предизборна надпревара, каквато се случва в момента у нас, политиците постоянно са в светлината на прожекторите. Няма как тоалетите им да останат незабелязани.

Именно заради това се обърнахме към експерта по етикет Мария Касимова-Моасе, която коментира грешките и добрите попадения в  дрескода на полиците.

Най-важното е с дрехите си политиците да излъчват доверие, сигурност  и стил. Това означава, че от тях не се очаква да демонстрират марки, а да имат добре ушито облекло от качествени материи и в бизнес цветове - сиво, черно, синьо за мъжете, докато при жените може и повече цветове.

В последните години, откакто икономическата криза се настани и като визия в политиката, световните лидери носят предимно едноцветни, дори и само черни вратовръзки, бели ризи и тъмни костюми. Прекалените цветове, шарените вратовръзки и аксесоарите не са подходящи за стила на един политик, казва Касимова-Моасе.

884269Принципът е умереност, без много елементи, дискретност.

Тъй като са публични личности, политиците трябва да спазват дрескодовете на местата, където се явяват, обяснява експертът. Тоалетите се избират според случая, като обаче непременно се има предвид кой ги носи.

Няма да е добра идея един политик да се яви на спортно събитие в златен анцуг, например. За пресконференция и изявление подходящ е класически костюм в три части, с вратовръзка за мъжете.

За дамите също, като трябва да се избягват прекалено артистичните елементи - жабо, дантели, бляскави копчета, буфани, волани и цепки т.н. Прозрачните материи също не са подходящи. Полата трябва да е къса максимум до средата на коляното. Обувките винаги са затворени, чорапогащникът е бежов.

При посещение в провинцията облеклото може да е по-обикновено и не така елегантно. За дамите е допустимо панталон, ботуши, но не и джинси. Мъжете могат да свалят малко "напрежението" в дрехите, като облекат поло или носят риза без вратовръзка.

Що се отнася до аксесоарите, се връщаме на примера с шапките на Тачър. Отказът от шапките при Желязната лейди не е само въпрос на мода, но и на политика - английската кралица е тази, която винаги се появява с шапка и никой не може да ѝ отнема тази привилегия, като се оприличава на нея, обяснява Касимова-Моасе.

Другата причина е, че шапката дава доста женственост и в този смисъл рязко отличава жената политик от мъжа политик. Отказването от шапките по това време е като днес жена политик да се обуе в панталон - малко е революционно, но заличава все още натрапващата се разлика по полов принцип, която немислима за бизнеса и политиката, обяснява експертът. Пример за избягване на клишето жена политик да избере панталон са столичният кмет Йорданка Фандъкова, бившияТ депутат от БСП Татяна Дончева.

Що се отнася до аксесоарите, политиците трябва да избягват крещящи бижута и часовници. Те трябва да бъдат стилни и скъпи, но да са малко. Един годежен пръстен или халка са достатъчни. Ако има герданче, то да е с малка висулка и нежно. Чудесна работа върши класическото перлено герданче - почти задължителен аксесоар в гардероба на жената политик.

Обиците трябва да не са бляскави и висящи. Едно цвете или брошка е достатъчен аксесоар. За мъжете експертът не препоръчва игли за вратовръзки, още повече пък ланци, гривни и мъжки пръстени.

Когато става дума за посещения на политици в чужбина, етикетът повелява различията да се толерират в допустимите граници за всяка от страните. Ако се срещнат български и арабски политик например, те ще бъдат облечени по съвсем различен начин, според своите традиции.

Българският политик ще е в костюм и с вратовръзка, а арабският - най-вероятно с чисто бяла джалаба (роба) и кожени чехли на бос крак. Това е съвсем в реда на нещата, обяснява Мария Касимова-Моасе.

Ако съответната страна изисква от жените да ходят забрадени, политиците жени също се съобразяват с това изискване, без да е необходимо да сменят изцяло гардероба си - костюм и кърпа на главата е съвсем в реда на нещата.

Попитахме експертът кои са добрите примери сред политиците у нас и в чужбина. Касимова-Моасе изтъкна Меглена Кунева, която залага на семпли и изчистени дрехи, нежна, но сериозна визия.

Сред подходящ облечените политици е президентът Росен Плевнелиев, служебният премиер Марин Райков и изобщо - министрите от служебното правителство.

От чуждите политици експертът отличи бившия президент на Франция Никола Саркози, особено след като до него застана Карла Бруни като негова съпруга и съветник относно облеклото.

Барак Обама демонстрира също добра визия, за разлика от президента Буш и неговата първа дама например.

Недобрите примери по стил, които Касимова-Моасе посочи, са бившият премиер Бойко Борисов в спортен вариант с шапка Adidas, бившият социален министър Емилия Масларова, която експертът определи като "осмомартенски кич", лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който носи кожена куртка "като на функционер".

Всеки политик представлява страната си във всяка ситуация и в този смисъл той няма почивен ден. Затова е важно да ходи облечен според позицията си винаги, на всяко място, каза експертът.

Водещи

Най-четени