По-лесно учим чужд език, отколкото технологични термини 23.01 | 15:02

Ок, поне по-възрастни хора

От Ивайло Коралски

В сравнение с разбирането на съвременния техно жаргон възрастните намират за значително по-лесно изучаването на чужди езици, съобщава БТА.

С настъпването на дигиталната епоха и все по-голямата зависимост от компютрите, технологичната терминология масово навлиза във всекидневието. "Техно" жаргонът обаче смущава мнозина.

Авторите на настоящото проучване - невропсихолози от консултантската лаборатория "Майндлаб интернешънъл" в университета на Съсекс - са установили, че за много хора сложните чужди думи са по-лесно разбираеми от объркващите технологични понятия.

За целите на проучването специалистите наблюдавали реакциите на 16 доброволци към различни фрази, като същевременно отчитали нивата на потене и мозъчната им активност. 

Анализът на данните е показал, че когато "се сблъскват" с технологични термини, участниците изпитват по-голямо объркване и стрес, отколкото когато слушат чужд език.

Като цяло за доброволците се оказало 42 процента по-стресиращо да чуват понятия от "техно" жаргона в сравнение със слушането на думи на чужд език. Учените са установили още, че жените по-лесно разгадават технологичните термини, докато мъжете постоянно се затрудняват да разберат смисъла им. До 80 процента по-високи нива на потене са отчетени при мъжете в сравнение с дамите при сблъсъка на двата пола с техно жаргона.

Водещи

Най-четени