По стъпките ще ги познаете... 09.10 | 16:26

Учени разработили метод, който може да идентифицира човек... от стъпките му

От Кремена Бедерева

Изследователи са разработили метод, който може да идентифицира човек... от стъпките му.

Чрез анализиране на повече от 100,000 точки на ходилата, оказващи натиск при върнене, учените са в състояние да определят точно 70 ключови модела, които са уникални за дадено лице.

Системата обаче може да идентифицира хората, ако не носят обувки, пише в. Daily Telegraph.

Те се надяват, че системата би могла да предостави нова форма на "биометрична" идентификация, която би могла да работи заедно със сканирането на ретината и пръстови отпечатъци по летищата.

Д-р Джон Гулермас, инженер в Университета в Ливърпул, се надява, че системата може да се разработи, дори и когато хората носят обувки.

Учените анализирали как всяка стъпка се променя, произвеждайки уникален профил на всеки човек. В изследването са участвали 104 доброволци. Учените изследвали стъпките им, докато се разхождат по дъски, с хиляди високо чувствителни сензора за натиск.

Д-р Тод Патаки, който е ръководител на изследванията в Университета в Ливърпул, добавя: "Ако видим член на семейството или приятел от разстояние, можем да идентифицираме това лице, въз основа на походката му".

Според учените напълно логично е всеки индивид да има уникален начин на движение, докато ходи.

В момента учените работят и за идентифицирането на друга информация, която да може да се разгадава чрез въпросния метод, като например пол, възраст, физическата активност на човека.


Водещи

Най-четени