Повече продуктивност с по-малко усилия 17.03 | 17:56

Ако подобно нещо въобще е възможно

От iNews.bg

В последно време продуктивността е много модерно понятие и всички обичат да го споменават минимум веднъж дневно. Истината е, че ако времето, прекарано в говорене за продуктивност, беше прекарано в старомодна работа, щяхме да сме далеч по-продуктивни. Разбира се, продуктивността зависи и от много други неща, но най-вече - от личната ефикасност на произвеждащия продукцията. Тук съвсем накратко ще представим основните съвети, за които се предполага, че могат да допринесат за една по-добра лична ефикасност, въпреки че ако причината да не вършите работата си на темпо е липсата на мотивация, то най-доброто решение за вас е да си намерите друга работа.

Идентифицирайте най-същественото. Замислете се за всичките неща, които имате да свършите тази седмица (или днес). Запитайте се кои от тях в най-голяма степен ще ви заслужат заплатата или иначе казано - кои от тях са с най-голяма възвращаемост. Разпишете ги на лист хартия - това са най-важните ви задачи за тази седмица (или за деня). Можете да ги маркирате с по три удивителни.

Елиминирайте несъщественото. Напишете на гърба на същия лист всичките си останали задачи. Погледнете кои от тях не биха ви донесли директни ползи (тоест, не биха изкарали пари на компанията, за която работите). Има ли нещо, което бихте могли да отмените, съществуват ли задачи, които можете да делегирате или да отложите? Често пъти, когато се върнете към списъка с тези несъществени задачи, се оказва, че те са се разрешили от самосебе си или не са се нуждаели от вашето внимание.

Винаги започвайте със същественото. Започвайте деня си в опит да отметнете минимум две задачи от "съществената" страна на листа. Не отлагайте, тъй като междувременно винаги изскача по нещо непредвидено, което може да ви изяде времето съвсем неусетно. Стартирайки с важните неща, не само ще можете да вложите в тях най-много от себе си, но и ще прекарате остатъка от деня много по-спокойно.

Не се разсейвайте. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но позволите ли си всяко ново известие във фейсбук и всеки SMS да ви отвличат вниманието, губите както своето време, така и времето на работодателя си. Опитайте се да изключите абсолютно всички канали за комуникация, които не ви помагат да си изкарвате заплатата.

Простите неща работят най-добре. При все наличието на един милион мобилни приложения за управление на времето, to-do списъци и органайзери, най-доброто решение си остават добрите стари тефтер и химикал или в най-технологичния случай - простият списък във възможно най-простата текстообработваща програма.

Забравете за мултитаскинга. Дори и да сте жена, в 9 от 10 случая той ще ви забави. Независимо какво си представяте за себе си, винаги ще свършите по-качествено три неща едно след друго, отколкото три неща едновременно.

Наложете си правилото от шаха "пипнато - местено". Заловите ли се за определена задача, започнете ли да четете определен документ, недейте да отклонявате вниманието си от него, докато не приключите. Фокусирайте се върху това, което имате пред себе си, завършете го и чак след това продължете нататък.

 

Отделете си време за самооценка. Обърнете се назад в края на деня или седмицата и се поздравете за добре свършената работа. Помислете за нещата, които бихте могли да направите по-добре. Не съжалявайте, че е имало и по-добър начин, просто го имайте предвид за следващия път.

Водещи

Най-четени