Повече се страхуваме от болката, отколкото от самото усещане 22.11 | 09:38

Предпочитаме бързо да я преживеем, вместо да я очакваме

От Антония Михайлова

Очакването на болката се оказва по-ужасяващо за човека, отколкото самите болкови усещания.

Това става ясно от изследване, в хода на което доброволците предпочитали да изпитат източника на болка, за да "забравят" за предстоящите изпитания.

Експериментът е описан от неврофизиолози в статия, публикувана в сп. PLoS Computational Biology.

Способността да се усеща болка и да се избягва тя в бъдеще е характерна за всички съществуващи живи организми, включително амеби и други прости едноклетъчни.

Често това умение е причина за развиването на различни фобии както сред хората, така и при животни, което е доказано от опити с мишки.

Джилс Стори и колегите му от Лондонския имперски колеж открили една интересна особеност на човешката психика, свързана с това умение, като наблюдавали поведението на доброволци, оказали се в "безизходна" ситуация.

В рамките на изследването 35 млади хора се съгласили да преживеят серия токови удари срещу парично възнаграждение. Преди всяка сесия учените "демонстрирали" силата на болката на доброволците, а след това ги питали да изберат един от два вида "наказания", които се различавали по силата на тока, количеството импулси и времето на очакването.

Като сравнили избора на доброволците и резултатите от повторните експерименти, учените стигнали до извода, че участниците предпочитали да изберат по-жестокото изпитание, в случай че то щяло да настъпи по-бързо, отколкото по-малко болезнената "екзекуция".

Според учените върху избора на доброволците влияели и други фактори, включително осъзнаването на това, че те активно очакват болката. Така в случаите, когато неврофизиолозите обръщали вниманието им върху силата на болката, те били склонни да отлагат наказанието.

Когато учените подчертавали тревожността на очакването, то младите хора избирали най-бързата и най-болезнената опция.

Все още не е ясно как тази особеност на човешката психика влияе върху развитието на различни разстройства, мании и фобии. Учените смятат, че по-нататъшното изучаване на "очакването на болката" ще помогне на психиатрите да разберат проблемите на пациентите си, допълва РИА Новости.

Водещи

Най-четени