Показват подаръците на Йосип Броз Тито 30.07 | 17:51

Копия на "Цилиндърът на Кир", както и купи от о.Крит на 17 века сасамо част от тях

От Елица Елефтерова

Изложбата "Царски дарове", на която са показани уникални подаръци от членове на кралски семейства за югославския президент Йосип Броз Тито, бе открита тези дни в Музея на историята на Югославия в Белград, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Експозицията представя даровете, получени от Тито по време на срещите му с членове на кралски семейства от 18 страни от  Европа, Азия и Африка. Изложени са 50 уникални предмета на изкуството от целия свят.

Сред подаръците са декоративни изделия, ювелирни украшения, награди и отличия, археологически паметници или техни копия. За изработването им в много случаи са били използвани скъпи метали, камъни и много тънък порцелан. Най-голям интерес предизвиква подаръкът на последния ирански шах Мохамед Реза Пахлави.

Става дума за копие на манифеста на Кир Велики, датиращ от 539 година пр. Хр., известен като "цилиндърът на Кир". Този документ под формата на глинен цилиндър, покрит с клинопис, е бил намерен по време на разкопките на Вавилон през 1879 г. В манифеста се говори за религиозната търпимост, отмяната на робството, а също и за свободата на избор на професия.

Оригиналът на цилиндъра в момента се намира в Британския музей, а едно копие е изложено в сградата на ООН в Ню Йорк. Внимание привличат и копия от купи от остров Крит от XV век пр. Хр., подарени на Тито от краля на Гърция Павел Първи, а също и статуя на Буда, подарена на югославския лидер от краля на Афганистан Мохамед Захир-Шах.  

Йосип Броз Тито бе президент на социалистическа Югославия от 1945 г. до смъртта си през 1980 г., когато бе на 87 години.

Водещи

Най-четени