Покрай ракията и туршията, честит празник и на боба и младото вино 24.11 | 17:39

В Смилян хапнаха боб чорба, а в Харманли? Е, винцето върви повече с пържолки и луканка

От Филипа Тодева

Днешната събота е наистина празнична. На няколко места в страната имаше доволни почерпки – къде с туршийка и ракийка, къде с винце и мръвка на скара, къде с традионния и любим на нацията бобец.

В Харманли например си устроиха истинско пиршество на открито покрай празника на младото вино. Млади и стари насядаха по тревата в местността "Казала" и се насладиха на напитката на боговете. С такова вино няма как да те е страх – нито от студа, нито от дъжда.

А винцето, както добре знаем, особено червеното, е най-хубаво с пържолки, приготвени на скари, които жителите на района бяха опънали по тревата.

В Смилян пък беше почетен любимият български боб . Хиляди си хапнаха чорбица. Бобената фиеста се провежда за десети път в селото, прочуло се с деликатесния сорт фасул.

За празничната трапеза в селото са сварени 15 казана с боб. Фасулът за почерпка е събран от производители на боб от Смилян и селата от горното поречие на Арда, които от тази година се включват като съорганизатори на празника.

Торта от смилянски фасул получи приза в кулинарния конкурс за специалитети от бобеното растение.

И в Златарица не могат да се оплачат от липса на празници. Традиционният ден на народните храни бе отбелязан и около 60 производители на домашна туршия и ракия участваха в празника.

Празникът се провежда за пети пореден път и в него се включиха производители и градинари от Златарица, Пловдив и село Шивачево, община Твърдица.

Участниците представиха домашно приготвени туршии от традиционни зеленчуци, грозде, мушмули, зелени бадеми и диви гъби. За най-вкусна беше призната мешаната туршия на участниците от село Шивачево.

Традиционната туршия от гулия (земна ябълка) и моркови, която се произвежда в Златарица, зае второто място.

Празникът се провежда в края на третата седмица от ноември, когато зимнината във всеки дом вече е готова.

Водещи

Най-четени