Полезно или вредно? 11.01 | 10:00

Някои здравословните навици, които решаваме да следваме, имат съвсем обратен на очаквания ефект

От Кремена Бедерева

Въпреки че лекарите непрекъснато ни съветват да се храним правилно, да правим повече физическите упражнения и да се наспиваме добре, това невинаги се оказва лесна задача.

 

Експертите от сайта Mnn.com разкриват, че някои здравословните навици, които решаваме да следваме, имат съвсем обратен на очаквания ефект. 

Например, редовното използване на дезинфектант за ръце може да направи организма ни резистентен към някои антибиотици. За да се предпазите от подобен риск, най-добре използвайте обикновен сапун и вода. А за случаите, в които нямате достъп до такива, си закупете дезинфектант с поне 60% съдържание на алкохол – той ще убие 90% от бактериите, с които сте имали контакт.

Освен това, експериментирането с козметика за грижа за кожата, може да се окаже не толкова безопасно. Честата смяна на продукти може да направи кожата ви твърде чувствителна и да причини розацея – хронично дерматологично заболяване, характерно със зачервяване на кожата, разширени кръвоносни съдове, подуване и/или появяване на пъпки. Затова съветът на специалистите е да си изберете един (или една гама) продукти и да не очаквате чудеса – поне не през първите от шест до осем седмици.

Какъв обратен ефект може да има носенето предимно на чехли през лятото, миенето на зъби след всяко хранене или правенето само на кардиоупражнения при тренировка, вижте при Econ.bg.

 

Водещи

Най-четени