Полтъргайст? Проекция на нездрава психика! 06.05 | 15:00

Експеримент изяснил, че "шумният дух" се събужда под влиянието на слънчевата активност

От iNews.bg

Един от последните случаи на полтъргайст е от Нижни Новгород. В дома на обикновено семейство започнали да се случват необичайни явления – някой периодично затварял вентила на газта, хвърлял будилника под дивана и разхвърлял карфици из къщата.

Експертите от научноизследователското обединение "Космопоиск" поставили видеокамери в дома и започнали постоянно наблюдение.

Силата на биополето

Терминът "полтъргайст" (в превод от немски "шумен дух") е въведен от лекаря Бертолт Герстман от Дортмунд. В дома му се случвали всякакви аномалии – местели се шкафове, летели книги, чупели се чинии… През 1713 г. Герстман написал подробен отчет "Точна и правдива представа на призраците и полтъргайстите в Дортмунд", като по този начин станал първият, научно фиксирал феномена.

Чак през ХХ век психофизиолозите издигнали хипотеза – вероятно не става дума за духове, а за самата психика на човека, около когото се творят такива лудории. Ами ако психиката е нездрава и преживява болезнени трансформации и е способна да "проектира" своите състояния върху околната среда?

Така разсъждавал и професор Андрей Ли, доктор на медицинските и кандидат на техническите науки, в средата на 90-те години, който създал "бърза помощ при полтъргайсти" в Москва. За годините на работата на тази служба специалистите направили класификация на феномена (полтъргайстът бива "звуков", "огнен", двигателен" и "воден").

Там били приети и проверени стотици сигнали на граждани. Повечето се оказали фалшиви – това били или фантазии на хора, или банални вицове, или случаи, които могат да се обяснят с естествени причини. Както например в една кооперация, където посудата в шкафовете подскачала, а от рафтовете падали разни неща. Изяснило се, че предметите се движели от незабележими колебания на стените близо до арката в жилището, където постоянно духал вятър.

Но няколко пъти за годините работа на "бързата помощ" експертите вдигали рамене – обяснение нямало.

До какви резултати е довел уникалният експеримент можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени