Портрет реликва прашасва на училищен таван 12.02 | 08:33

Автентичният и избелял образец е на Васил Левски

От Теодора Кокаланова

Един от най-автентичните портрети на Васил Левски беше открит случайно на тавана на училището в село Ковачево. Той е рисуван по последната снимка на Дякона и е отпечатан във Виена преди 130 години.

Започването на ремонтни дейности в учебното заведение е причината сред ненужните и стари вещи на тавана да изскочат десетки прашни и избелели портрети. Портретът е отпечатан няколко години след Освобождението от бащата на българското книгоиздаване Христо Данов.

В училището са открити много ценни образци на български революционери, които ще бъдат реставрирани, размножени и поставени гордо на стените на учебните заведения. Портретът на Апостола вече има 180 копия, които ще бъдат подарени на училищата, чиито патрон е Васил Левски.

За да бъде видян уникатът от повече хора, директорът се обръща към едно от големите български издателства, което решава да реставрира литографията. В построеното през 1883 година училище е открита и друга находка - невиждан досега портрет на Хаджи Димитър.

С цел да се запазят тези ценни за историята и обществото ни портрети и да не тънат в прах и в забрава по училищните мазета и тавани, издателството започва национална кампания по издирването на портрети на възрожденски дейци, предаде news7.

Водещи

Най-четени