Посрещаме 5779 година от сътворението на света 09.09 | 11:12

Тази вечер в Синагогата “Цион” в Пловдив ще има тържествена служба

От iNews.bg

Тази вечер еврейската общност посреща Новата 5779 година. Празникът започва вечерта, тъй като в еврейския календар дните се отброяват не от настъпването на утрото и не от полунощ, а от залез слънце. Летоброенето се води от сътворението на света, а датата се определя по лунния еврейски календар през есента - в първите два дни от еврейския месец тишри. На еврейската Нова година няма фойерверки, паради, карнавали и пиршества. Навсякъде по света те се събират в своите синагоги, за да се молят за мир, съгласие и здраве.

Има предание, че в дните на Рош Ашана, Бог отбелязва в Книгата на живота каква съдба очаква през идващата година всеки човек. Новогодишният празник е и време за анализ и равносметка. На този ден хората си подаряват подаръци и изпращат поздравителни картички на тези, които са далеч. Празничната вечеря започва с традиционния сладък хляб хала и резенчета ябълки, потопени в мед. Ябълката е символ на забранения плод и грехопадението, а меда на обетованата земя, в която текат "мед и мляко". На трапезата се нареждат общо 7 блюда, които се свързват със здравето, щастието и благополучието на семейството.

От 19:00 часа тази вечер в Синагогата "Цион” в Пловдив ще има тържествена служба, на която са поканени представители на всички вероизповедания и приятели на общността в града под тепетата, съобщи председателят на "Шалом” и член на Фондация "Заедно" г-н Светлозар Калев. Характерни за новогодишните служби са тръбенето с шофара (рог от овен) и четенето от Тората (първата и основна част на Библията). От този ден започват десетте дни на покаяние, които предшестват еврейския празник Йом Кипур.

Водещи

Най-четени