Преди 1800 г. гейовете минавали под венчилото с благословията на църквата 01.08 | 15:18

Отчетата тогава съчетавали във вечен съюз "дама братя"

От Христина Рафаилова

Безспорно църквата има безброй тайни, скрити от обикновените вярващи. Една от тях не говори твърде ласкаво за моралните устои. Оказа се, че до Средновековието църквата е действала доста фриволно спрямо еднополовите бракове.

Историкът и ревностен католик Джон Босуел открил редица документи, свидетелстващи, че през ранните години на християнството са се извършвали църковни бракосъчетания между двама мъже. Церемониите били абсолютнo същите, като при встъпване в брачен съюз между мъж и жена, съобщава io9. 

Босуел обаче не открил почти никакви свидетелства за "сватби" между лесбийки. Историкът смята, че това се дължи на факта, че се дължи на културните особености на времето, когато са се е събирал информация основно за живота на силната част от населението. 

Разбира се логичният въпрос, който възниква, как може подобен факт да бъде забравен, а църквата в модерните времена да анатемосва наляво и надясно гейовете. 

Единият от възможните отговори е, който се споделя и от историка, че духовенството е преразгледало отношението си към хомосексуалните през 13 век, за да стимулира по-високата раждаемост. Според Босуел тогавашните отчета и учени са положили огромни усилия да покрият предишната си политика, за да отворят място за новия антигей курс. 

Разбира се историята е доста по-сложна. Според историка част от проблема е, че съвременната дефиниция за брак е толкова различна от тази преди 1800 години, че било почти невъзможно за специалистите да разпознаят документ, свидетелстващ за еднополовите бракове. 

Често в тези писмени свидетелства се говори за встъпване в съюз на "братя". Това според Босуел е тогавашния начин да се опише сватбата между гейове. Също така тогава браковете са сключвали не толкова, с цел да се създаде поколение, а заради сливането на имоти и богатство. Това можело да означава, че женитба е можело да бъде и несексуален съюз между двама партньори, за да се обедини имуществото на две фамилии.  Историкът  признава, че част от намерените от него документи, показват именно такъв "платоничен" сценарий. Други обаче ясно свидетелствали за брак по любов между еднополови. 

След откритията на Босуел се появяват негови по-смели последователи. Преподавателят по прави Ричард Анте смята, че намерените писмени свидетелства може да послужат за доказването на легитимността на гей браковете днес. 

Водещи

Най-четени