Преди да поискате по-голяма заплата… 27.07 | 09:30

…Разберете какви отрочета има шефът

От Антония Михайлова

Учените предложиха най-простия начин да се разбере струва ли си да разчитате на щедростта и великодушието на работодателя.

Датски и американски изследователи от Aalborg University, Мериленд и Бизнес школата на щата Колумбия си поставили за цел да се докопат до корените на великодушието. И да разберат защо едни жертват внушителни суми за благотворителност и щедро плащат на подчинените си, а други са скръндзави.

Е, не могли да разберат, но в хода на изследването, което обхванало над 10 000 големи и малки фирми, станало ясно туй-онуй. А именно, че щедростта на шефското съсловие зависи от това какъв пол са му децата.

Първо събраните данни сочели, че началниците, което стават бащи, започват да орязват заплатите на подчинените си. Но когато учените, под ръководството на проф. Майкъл Дал, провели по-подробен анализ, открили, че повече се стискали шефовете, които имат синчета.

А татковците на дъщерички демонстрирали добрина и обикновено не икономисвали за заплати на работниците си, по-рядко ги уволнявали, по-често откликвали на молби за повишение на заплатата.

Изводът на търсачите на великодушието не са особено дълбоки. Те смятат, че именно дъщеричките правят татковците по-добри – основно защото с момичетата се налага да бъдат по-нежни, отколкото с момчетата, да си играят с тях на кукли, да им решат косите, да им обличат роклички, да им слагат панделки… Това на свой ред налагало отпечатък върху социалното им поведение като цяло. И конкретно – върху отношението им към подчинените.

Това, че от състава на семейството зависи проявата на великодушие, сочат и експерименти, при които едни доброволци трябвало да поделят или да не поделят парите си с други – непознати. Бащите на момичета, както и братята, които имат сестри, били по-щедри с около 40%.

Възрастта и броят на дъщерите или сестрите не влияели на резултатите.

Ако децата са няколко, то наличието поне на едно момиче е достатъчно за великодушието. Макар че, разбира се, се случват и изключения, макар и редки – дъщеричка има, пък великодушие няма.

Водещи

Най-четени