Президентшата Деси Радев взима срамно ниска заплата 04.09 | 18:00

Размерът на заплатата ѝ е около 883 лева, или със 100 лева повече от минималното за страната възнаграждение

От iNews.bg

Съпругата на президента Десислава Радева получава почти минимална заплата. Възнаграждението обаче не ѝ се изплаща от президентската институция, тъй като официална длъжност "първа дама" у нас не съществува. Оказва се, че доходът на г-жа Радева идва от нейната фондация "Живата вода на България". Откакто я основа през 2017 г., тя си плащала ежемесечна заплата от приходите на сдружението с цел да си внася всички осигуровки към държавата и да трупа стаж за пенсия.

Размерът на заплатата ѝ обаче е около 883 лева, или със 100 лева повече от минималното за страната възнаграждение. Това се разбира от имуществената декларация на президента Радев, подадена към КПКОНПИ. Там Деси е декларирала годишен доход в размер на 10 600 лева. Разделено на 12, колкото са месеците в годината, сумата е точно 883 лева. Едва ли тези пари биха стигнали дори за седмичните разходи на президентшата, която редовно посещава елитен фризьорски салон в столичния квартал "Лозенец" и пазарува модни придобивки от скъпите бутици у нас. Преди време Радева оправда четирицифрените суми, които дава за една рокля, като сподели, че средствата, с които си угажда, са от заплатата на съпруга ѝ. За справка – държавният глава взема по над 17 хиляди месечно.

Мистерията със заплатата на първата дама обаче не приключва дотук. От известно време насам нейното сдружение "Живата вода на България" всъщност не извършва никаква дейност. Последната му активност е била през март миналата година, когато Радева е направила дарения към украински бежанци, настанени в Кранево. Справка на "Ретро" показва, че дори официалният сайт на фондацията на първата дама вече не функционира, вероятно защото е спряла да плаща за поддръжката му.

По-рано през тази година стана ясно още, че от 2017 г. насам, т. е. от самото му откриване, Радева не е подавала отчети за финансовите приходи и разходи на своето сдружение нито в Министерството на правосъдието, нито в Агенцията по вписванията. През 2018 г. промени в три закона, засягащи юридическите лица с нестопанска цел със статут в обществена полза, каквото е сдружение "Живата вода на България" на Десислава Радева, задължават сдруженията да публикуват годишни финансови отчети, консолидирани финансови отчети и годишни доклади. Отчитането става към регистъра, воден от Агенцията по вписванията. Такива обаче за фондацията на Радева продължават да липсват вече повече от 5 години. Така не става ясно с какви средства разполага сдружението, какви дарения получава и от кого.

Водещи

Най-четени