Приказни герои оживяват от пясъка в Бургас 25.06 | 15:41

За пети път градът е домакин на Фестивала на пясъчните фигури

От Диана Цветкова

Вълшебен свят от пясък изникна край парка "Езеро" в Бургас. По традиция и тази година градът организира Фестивала на пясъчните фигури, чието сегашно издание е посветено на любимите анимационни герои на децата.

Бъгс Бъни, Тазманинският дявол, Рататуй, Красавицата и Звярът, Симба, Немо, Пепеляшка и Мечо Пух са само част от героите, които оживяват под сръчните ръце на скулпторите.

Тази година във фестивала ще участват представители на девет държави.

От общо 18-те творци, десетима са българи. Освен тях, мяйсторски умения ще демонстрират представители на Австралия, Италия, Холандия, Чехия, Португалия, Украйна, Русия и Полша, съобщават организаторите от Община Бургас.

За създаването на внушителните фигури са използвани над 3 500 тона пясък. От него съвсем скоро ще бъдат напълно завършени 18 скулптури, най-високата от които е 7-метров средновековен замък, дело на скулптори от Португалия и Австралия.

"Децата ще могат да видят и се "докоснат" отблизо до своите любими герои, а родителите им да си спомнят за своето детство", сподели Димитър Маджаров, директор на ОП "Летен театър, фестивали и концерти".

Петото издание на Фестивала на пясъчните фигури ще бъде открито в 22:00 часа в понеделник (2 юли) със специално светлинно шоу.

С годините събитието се наложи и се превърна в традиция, като привлича все повече посетители – от 20 000 души, видели първия фестивал през 2008 г., до над 77 000 посетители през миналото лято.  

Водещи

Най-четени