Прилепите си „говорят“, когато си харесат жертва 28.03 | 10:56

Учени установиха какво си казват прилепите, когато се спускат към плячка

От Пламена Вълчева

мъжките кафяви прилепи, когато се насочват към вкусна буболечка, не могат да бъдат уловени от човешко ухо. Другите прилепи обаче чуват думите "махай се", предава "Reuters".

Учени от университета в Мериленд идентифицираха звукът на тези прилепи, различен от този, с който те се навигират във въздуха и ловуват.

Оказва се, че прилепите имат специален звук, с който предупреждават другите наоколо да не им пипат плячката, защото са си я набелязали. Само мъжките екземпляри издават този звук, а другите прилепи наоколо получават посланието и спазват предупреждението.

Откритието означава, че акустичните комуникации при тези летящи бозайници може да са по-сложни, отколкото се мислеше досега и подчертава важността на вокалните социални комуникации за тези нощни животни, допълва БТА.

"Прилепите вероятно избягват агресивното поведение към друг прилеп", казва ръководителят на изследването Женвиев Райт.

Специалистите не могат да кажат защо женските не издават такъв звук, но е възможно мъжките да са по-агресивни и да пазят повече територията си от женските.

Големият кафяв прилеп, чието научно име е Eptesicus fuscus, живее в Канада, САЩ, Мексико, Централна Америка и северната част на Южна Америка.


Водещи

Най-четени