Продадоха любовно писмо на Наполеон 01.03 | 16:03

Императорът е автор на десетки хиляди любовни писма, повечето - до съпругата му Жозефин

От Олга Андреева

Диктаторите винаги стават известни с манията си за власт и малко се знае за романтичната им натура. Но те също могат да се влюбват.

Може би едно любовно писмо в наши дни, особено изпратено чрез интернет, не е толкова ценно, но ако е написано от Наполеон Бонапарт, само името му би предизвикало огромен интерес сред колекционерите.

Писмото, написано от Наполеон, което носи датата 8 юни 1796 г. и е адресирано до Жозефин, бе продадено в руската аукционна къща "Gelos" за 119 000 долара, съобщи сайтът Luxurylaunches.

Ценното литературно призведение е било притежание на праправнучка на генерал. Писмото се е озовало от Русия в Германия след Втората световна война и за първи път е било продадено на търг през 2006 г. за сумата от 120 000 долара.

Наполеон и Жозефин се запознават малко след като Бонапарт се сгодява с Дезире Клери, бъдещата кралица на Швеция, през 1795 г. Заради Жозефин Наполеон слага край на годежа и се жени за нея.

По време на военните кампании на съпруга си тя често му изневерява. Пет години по-късно Наполеон принуждава Жозефин да се разведе с него, защото не го е дарила с наследник. Въпреки това двамата продължават да си разменят писма и след раздялата си.

Водещи