Продадоха трюфел за 105 000 евро 16.11 | 13:24

Цената на един грам от кулинарния деликатес е 117 евро

От Любомир Тасев

Гигантски трюфел бе продаден на пищен търг в Алба, Северна Италия, за внушителната сума от 105 000 евро. Търгът се проведе в района Кастело ди Гринцане, известен с изисканата си кухня. Огромният трюфел тежи цели 900 грама.

Така излиза, че цената на един грам от ценната гъба е 117 евро – по-ниска от 133-те евро на грам, платени за трюфел на същия търг миналата година.

Купувачът Джени Чо Лий е от Южна Корея, занимава се с вина и живее в Хонг Конг. Тя наддавала за трюфела чрез сателитна връзка.

Миналата година най-скъпият трюфел също отиде при купувач от Хонг Конг.

Италианският бизнесмен Антонио Бертолото закупи три трюфела на обща стойност 108 000 евро и заяви, че ще подари един от тях на Папа Бенедикт XVI.

По-голямата част от постъпленията от търга ще бъдат дадени за стипендии в Италия, както и на благотворителна организация за децата в Хонг Конг.

Трюфелите са вид гъби. Според вътрешния и външния си вид те се разделят на две групи - черни и бели. Отглеждат се много трудно, което, заедно с имиджа им на кулинарен деликатес, ги прави изключително скъпи.

Съществуват над 100 вида трюфели, но ценени са само няколко. Белият трюфел се счита за един от най-големите деликатеси в света и се среща най-вече в Южна Франция и Северна Италия.

Водещи

Най-четени