Пръстенът, вдъхновил "Хобит", носи проклятие 03.04 | 20:17

Пръстенът е изложен в музея Tudor house в Саутхемптън

От Ралица Стоянова

Древен златен пръстен, вдъхновил британския писател Дж. Р. Р. Толкин да напише "Хобитът”, е изложен в музея Tudor house в Саутхемптън, Великобритания, пише BBC.

Пръстенът е с инкрустиран надпис на латински, свързан с древно римско проклятие. За първи път е бил изложен в музея Vyne, Хемпшир, пише Econ.bg.

Смята се, че археологът сър Мортимър Уилър е обсъждал въпросния пръстен с Толкин, след като е разбрал за връзката му с проклятието. Пръстенът е намерен в  земеделско поле в Силчестър (Silchester) през 1785 година. Върху древния артефакт, освен надписът на латински, е изобразена и богинята Венера. В продължение на няколко години ценната вещ е била в библиотеката на National Trust.

Най-вероятно сър Мортимър е потърсил експертното мнение на Толкин за пръстена през 1929 г. Писателят е бил професор по Англо-саксонски в Оксфордския университет. Пръстенът е бил свързан с плочка с проклятие, намерени в римски храм, посветен на бога Ноденс в Глостършир. Толкин е работил по етимологията на името Ноденс и многократно е посещавал храма.

Фентъзи романът "Хобит” (The Hobbit) е публикуван през 1937 година. Пръстенът "One Ring", играе централна роля в книгата "Властелинът на пръстените" (The Lord of the Rings). В романа пръстенът също е златен и съдържа надпис на измислен език, наречен "Черната реч на Мордор". "Стаята на пръстена" ("Ring Room") е създадена в музея Vyne от Толкин обществото (група почитатели на измисления от Толкин свят - бел. прев.).

Още интересни новини от Econ.bg:

"Яба-даба-ду!" и реклама за милиони

Удивителните, но непопулярни земни кътчета