Пчелите разпознават COVID-19, ако бъдат обучени за това 08.05 | 14:25

Това според нидерландски учени може да намали времето за изчакване на резултатите от теста само до секунди

От iNews

Нидерландски изследователи са обучили пчели, които имат необичайно изострено обоняние, да идентифицират проби, заразени с COVID-19. Това според тях може да намали времето за изчакване на резултатите от теста до само секунди, пише "Ройтерс".


За да обучават пчелите, учени от лабораторията за биоветеринарни изследвания в университета във Вагенинген им дават сладка вода като награда, след като им показват пробите. Те обаче получават вода само ако пробата е заразена и няма да получат, ако не е.


Свикналите със системата пчели спонтанно разширяват езика си, за да получат награда, когато им се представи заразена проба, каза Вим ван дер Пьол, професор по вирусология, участвал в проекта. "Събираме нормални медоносни пчели от пчелар," каза той. "Веднага след представянето на положителна проба им даваме и подсладена вода. И пчелите разширяват хоботчето си, за да я поемат."


Изследователите смятат, че разширяването на езичето, подобно на сламка, потвърждава положителния тест. Ако лабораторните изследвания отнемат часове или дори дни, реакцията на пчелите е незабавна. Учените изтъкват, че методът е евтин и потенциално полезен за страни с оскъдни тестове.


Същевременно според проф. Дирк де Грааф, който изучава пчели, насекоми и животински имунологии в университета в Гент в Белгия, техниката едва ли ще замести конвенционалните тестове. "Добра идея е, но бих предпочел да провеждам тестове с класическите диагностични инструменти, вместо да използвам медоносни пчели за това. Аз съм голям любител на пчелите, но бих използвал пчелите за други цели, а не за откриване на COVID-19," той каза.


Техниката на "подушване на насекоми" е ефективно тествана от Министерството на отбраната на САЩ за откриване на експлозиви и токсини през 90-те години, каза Де Грааф. Молците, пчелите и осите са били използвани "с цел безопасност за откриване на експлозиви, както и за медицинска диагностика," каза той. За теста на нидерландските учени обаче все още се знае твърде малко, за да се определи истинската ефективност, продължава той.

Водещи

Най-четени