Първият McDonald's в Босна е на бул. „Тито“ 20.07 | 15:14

Местните търговци на бързи закуски дълго се бориха срещу навлизането на веригата

От Олга Андреева

След години чакане в Босна най-накрая ще бъде открит първият ресторант от популярната американска верига ресторанти McDonald's. По ирония на съдбата той ще се намира на булевард "Тито" в столицата Сараево.

В публикация на Financial Times, цитирана от БТА, се посочва, че McDonald's се опитва да влезе в балканската страна с 4 милиона души население още от момента, в който свърши войната през 1995 г.

След толкова американски и европейски наблюдатели в Босна, естествено е и една верига като McDonald's да навлезе, още повече, че най-известната марка за бързо хранене е символ на международните инвестиции и може да бъде положителен знак за други международни компании, коментира изданието.

Местните търговци на бързи закуски обаче дълго време се опитваха да блокират влизането на веригата, лобирайки сред политиците, но без успех.

Въпреки че има "мак-скептици" както сред бошнаците, така и сред сърбите, които се безпокоят от това какво може да означава за тях глобализацията, много жители на Сараево изглеждат ентусиазирани от пристигането на веригата.

Водещи