Първобитният инстинкт в епохата на прогреса 09.06 | 09:15

Човечеството се справя със стреса, както умее

От iNews.bg

Заедно с развитието на технологиите се ускорява и нашият живот. Само преди 50 години човек е изразходвал доста повече време за пътешествия, комуникации и обучение, пише Мегавселена.

Сега имаме свръхскоростни магистрали, електронна поща и практически повсеместно достъпен интернет. Но заедно с плюсовете прогресът си има и осезаеми минуси. Нивото на стрес у средностатистическия гражданин също расте.

Според изследване, проведено от здравното ведомство на Швеция, нивото на стрес сред младите хора (20–25 години) е нараснало средно с 36% за последните 20 години.

Причините са най-различни. Това е и постоянно усложняващите се учебни програми, и дори еволюцията на джаджите. За едно десетилетие успяват да се сменят множество поколения устройства, всяко от които трябва да се усвоява наново. Немаловажен фактор е и числеността на населението в големите градове.

"Животът в плътен поток от хора сам по себе си е голям стрес – казва Елън Дезлер от катедрата по психология към Калифорнийския университет. – Например в Дивия запад един кос поглед може да стане повод за бой. А днес ни се налага да търпим всички, които ни настъпват по краката в пиковите часове или ни засичат на пътя. Акумулираме огромно ниво на стрес, който често не намира изход."

И ситуацията само ще се усложнява. По данни на ООН населението на планетата може да прекрачи отметката от 10 милиарда още към 2050 година, а това означава, че в градовете ще стане още по-тясно. "Освен това жителите на мегаполисите ще трябва да се учат да са търпими – продължава Дезлер. – Без толерантност и уважение един към друг такова тясно съседство може да прерасне в конфликт." С днешните скорости на живот това е допълнителен стрес.

Човечеството се справя със стреса както умее. Един от най-ефективните методи, заложени в нашето тяло на генетично ниво, е първобитният инстинкт, наречен секс.

Правейки любов, хората се освобождават от всички ограничения, които им налага обществото. Експертите от университета в Бъркли, които се занимават с проблемите на секса, смятат, че бъдещето е на грубите, първобитни отношения в спалнята.

"Колкото повече ни се налага да се ограничаваме, толкова по-силно ни се иска да правим обратното – да захвърлим офисното облекло и да дадем свобода на инстинкта", пояснява Кърт Хемсуърд. Или поне засега човечеството не е измислило по-ефективен начин да противостои на стреса.

Водещи

Най-четени