Развенчаха митовете за хората от Кловис 26.03 | 15:32

Преди тях по същите земи живяла друга група хора, която също използвала оръдия на труда

От Елена Кирилова

От дълги години се смята, че хората от Кловис, Северна Америка, са били първите хора, използвали оръдия на труда на континента.

Всичко това обаче бе опровергано, след като в коритото на река в Тексас бяха открити още по-стари артефакти, съобщава nature.com.

Майкъл Уотърс, геоархеолог в тексаския A&M University, и неговия екип открили повече от 15 000 каменни артефакти, за които установили, че датират между 13 200 и 15 500 години. Те сякаш са били оставени необезспокоявани от каквото и да е движение на почвата, което предполага, че са от времето преди появата на хората от Кловис, разказват археолозите.

При вида почви обектите се придвижват лесно с времето, но 15 000 артефакти означава доста сериозно движение, обяснява Ролф Мандел, един от геоархеолозите в Университета в Канзас, който не е участвал в изследването.

Според него голяма част от археологическите проучвания като това са свързани с проблеми, но намереното изглежда така, както е изглеждало и преди.

Откритието обаче не предполага, че хората от Кловис са живели в Северна Америка по-рано, отколкото се е смятало. Вместо това Мандел намеква, че е имало друга група хора, които са използвали различни видове инструменти. Тя може да е била заменена или да е еволюирала в хората от Кловис.

Въпреки че повече от новооткритите артефакти са отломки, подобни на парчета камък, Уотърс и екипът му са открили 56 каменни сечива, изработени от кварц, подобен на кремък.

12 от тях са с каменни сечива с двойно лице и с двустранни остри ръбове. Изглежда те били използвани като ножове и сатъри за меки и твърди материали. Оказало се, че някои от тях са подобни на някои от оръдията на хората от Кловис, но са по-прости.

"Тези оръдия на труда изглеждат като технологични предшественици на тези, използвани от хората от Кловис", смята Джеймс Адовазио, археолог от Mercyhurst College в Пенсилвания.

Инструментариумът на тази група от хора е много по-лек от този, използван от хората от Кловис. Това предполага, че те са били по-мобилни ловци и са се придвижвали бързо – съвсем различни от хората от Кловис, които имали по-тежки инструменти.

 

Не е напълно изненадващо, че хората от Кловис са развили впечатляващите си копия в южната част на Северна Америка от съвсем прости инструменти. Генетични изследвания показват, че те са дошли от Североизточна Азия и единственият им път от там до Северна Америка минава през

ледените земи на Аляска

 

"Хората предполагат, че хората от Кловис са създали емблематичните си копия по време на пътуването си в Северна Америка и след това бързо са започнали да ги използват", разказва Адовазио. Все още обаче не е открито нито едно от копията им в Азия или Аляска.

"Никога не ми е правило впечатление, че въпросните копия датират от периода на миграцията. Сега, когато имаме тези нови находки, изглежда мястото, на което хората от Кловис са създали своите инструменти, е различно от това, което сме смятали".

Според Адовазио това е поредното доказателство, че хората от Кловис не са били първите, изпозвали оръдия на труда по тези земи.

Водещи

Най-четени