Разкрита е формулата за ези и тура 03.12 | 14:04

Шансовете коя страна на монетата ще се падне при жребий, всъщност, изобщо не са равни

От Мартина Панайотова

Американски професор разкри формулата за ези и тура при жребий, като посочи, че шансовете на подхвърлената монета да падне по лице или по гръб, всъщност, не са равни 50 на 50, както всички си мислеха досега, предаде БТА.

Според Пърси Диаконис, професор по математика в Станфордския университет, първоначалната страна на монетата, с която е подхвърлена във въздуха, има 51 на сто по-голяма вероятност да се падне при финалното завъртане.

Ученият установил, че колкото и силно да подхвърляме паричката, тя има по-голяма тенденция да падне в изходната си позиция. Това се оказва въпрос на физика.

Екипът на проф. Диаконис успял да конструира машина, при която подхвърлената монета да пада винаги на страната си "ези". След това помолили и хора да направят подобно упражнение, като високоскоростна камера върху двете страни на монтетата. От записите станало видно, че когато човек подхвърли монетата, тя извършва определена поредица от движения, не само на премятане, а и кръгови около оста си.

В много случаи монетата изобщо не се превърта между "ези и тура", доказал Диаконис, като привързал към нея панделка, която не се посукала при 4 от всеки 10 подхвърляния.

Ако изтърколите монета по права траектория по пода, тя е с 80 на сто по-голям шанс да падне на лицевата си страна, установил ученият. Това се дължи на простия факт, че страната с изображението на Ейбрахам Линкълн върху центовите монети е по-тежка, отколкото другата.

Водещи

Най-четени