Разкриха кое е създало човешкото общество в древността 26.08 | 09:00

И отново тестостеронът е виновен

От Беатрис Николoва

Учени от университета в Юта установиха че човешкото общество е възникнало благодарение на по-ниското ниво на мъжкия полов хормон тестостерон. До изводите си стигнали след цялостен анализ и сравнение на надвеждните дъги, формата и обемът на черепите на над 1400 съвременни и древни хора – 13 от които на възраст над 80 хил. години, 41 – между 10 и 38 хил. години, и 1367, принадлежащи на хора от XX век, пишат от chudesa.net.

Резултатите показват, че настъпилите промени в надвеждните дъги и горната част на черепа свидетелстват за значително понижаване на нивото на тестостерон, което на свой ред е свързано и с началото на културния прогрес в човешкото общество. Изследователите смятат, че съвместното съжителство и сътрудничеството между хората намалява агресията.

"Древните хора заживяват по-близо едни до други и започват да проявяват все по-голяма търпимост, за да предават помежду си новите технологии.", заявява един от авторите на проведеното изследване Робърт Сайри, коментирайки причините, довели до появата на човешкото общество.

Приема се, че съвременният човек се появява на Земята преди около 200 хил. години, но едва 150 хил. години по-късно оръдията на труда и изкуството се превръщат в неизменна част от живота му, това години наред е занимавало човешките умове и са направени стотици изследвания по темата.

Водещи