Размерът на панталоните може драстично да съкрати живота ни 14.05 | 16:39

Изненадващо разкритие на британски учени

От Ивайло Коралски

Съотношението на обиколката на талията спрямо ръста е по-точен показател за здравословното състояние от индекса на телесната маса, съобщи DailyMail, позовавайки се на британски учени.

Талията не трябва да надхвърля половината от ръста. Затова, ако размерът на панталоните е прекалено голям, животът може да се окаже много по-кратък.

Индексът на телесната маса се изчислява, като теглото се раздели на ръста на квадрат. По-простото измерване на талията спрямо ръста обаче е по-точен показател за продължителността на живота.

Мъже, чиито талии са 80 процента от техния ръст, живеят около 17 години по-малко, докато при жените същото съотношение съкращава живота с 8,2 години, установиха учени от университета "Оксфорд Брукс". Ако талията е до 50 процента от ръста, рискът от инсулт, инфаркт и диабет намалява и животът се удължава. 

Учените твърдят, че съотношението на талията към ръста може да се използва още при петгодишните деца, за да покаже дали са застрашени от затлъстяване и сериозни здравни проблеми, когато пораснат.

За изследването си учените са анализирали данни, събирани 20 години за 3000 мъже и жени във Великобритания.

Водещи

Най-четени